dimarts, 31 de maig del 2016

El que passa a Gràcia....no fa cap gràcia....

                                                                               



              Ja se que es un títol agafat amb pinces però crec que descriu la situació que esta passant a Gràcia des de fa una setmana quan els mossos, obeint un ordre d'un jutge van desallotjar un local de propietat privada que estava "okupat" des de feia anys i on s'hi feien tasques socials pel barri. El moviment "okupa" que ha batejat aquest local com "Banc expropiat" perquè abans havia estat llogat per una sucursal bancaria, ha rebutjat el trasllat a un altre local del barri després de rebutjar també que l' ajuntament continues pagant el lloguer que havia estat pagant l'alcalde Trias i desprès l' Ada Colau fins que aquesta va decidir deixar de pagar. Va ser arran de deixar de pagar aquest lloguer que el propietari del local va acudir a la justícia per tal de recuperar la propietat. Tal i com era previsible va arribar l'ordre de desallotjament que va ser executada pels mossos d'esquadra. La reacció dels okupants lla van patir els veïns del barri aquella mateixa nit amb aldarulls, que van acabar amb la destrossa de material urbà per valor de 60.000€ i alguns cotxes i motos cremats. Els aldarulls van continuar tres nits seguides amb la crema de contenidors, trencadissa d' aparadors. Aquests grups violents han comptat amb el suport explícit de la CUP, que com a protesta va plantar a Junqueras en la presentació dels pressupostos del 2015, tot i que suposadament son socis de govern.

               Al parlament es va viure una picabaralla amb el director general dels mossos Albert Batlle per l'actuació dels mossos en el desallotjament quan la diputada de la CUP va fer responsable dels aldarulls a la Brigada Mòbil (BRIMO) dels mossos. Acusava als mossos de disparar projectils de Foam contra la gent als balcons amb trets intencionats i qualificava els fets de gravíssim. Quan se li va preguntar si condemnava les destrosses a la via pública i els atacs contra els mossos va dir que havien estat actes violents d' "autodefensa". L' associació ARRAN, que es la branca jove que forma part de les CUP va emetre un comunicat on atiava la lluita i justificava l' us de la violència per aconseguir recuperar el local. Manifesten que l'única manera d'aturar el conflicte es que els deixin tornar a entrar. A la seva pagina web van publicar un comunicat on "recomanaven" pedres, pintades, martells i contenidors cremant per enfrontar-se al desallotjament del "Banc expropiat".

                Que fa mentrestant l'ajuntament Colau ?. A part de deixar de pagar el lloguer que es el que ha fet que el propietari reclamés judicialment el desallotjament del local no es pot dir que hagi fet gaire. Des d'un primer moment va rebutjar els fets violents però tot seguit va qüestionar l' actuació dels mossos i va demanar que aquesta sigui proporcionada per evitar una escalada de la violència. A la pregunta de que havia fet l'ajuntament per solucionar el conflicte després de deixar de pagar el lloguer, va remarcar que havien intentat buscar un altre local al barri per fer les tasques socials però no havien trobat cap interlocutor amb qui negociar. Colau ha dit que els okupes han rebutjat cap mena de mediació amb l'administració i que l' únic que volen es tornar a entrar al "Banc expropiat". S'ha posat en contacte amb les entitats del barri per tractar de trobar una solució i puguin fer de interlocutors amb el moviment okupa, que fins ara no han donat cap resposta.

                  Aquest diumenge es va produir un nou intent d' ocupar el banc i de nou es van produir enfrontaments amb els mossos. Els manifestants van llençar aigua i farina als mossos amb un clar intent de provocació. Cal destacar que a la primera fila dels manifestants s'hi trobava el regidor de la Cup a l'ajuntament de Barcelona Josep Garganté l' actitud del qual va ser en tot moment de provocació contra els mossos fins que al final es va endur una garrotada que es el que estava buscant en tot moment per poder denunciar al mosso. En els aldarulls van resultar ferides deu persones, 7 d' elles mossos. Un fotògraf ha resultat ferit per un cop al cap per l' impacte d' una llauna i un noi de 18 anys ha estat ruixat amb lleixiu.
Una desena de persones han acabat acampant davant el local per passar-hi la nit. El col·lectiu que defensa el local ha emès un comunicat carregant contra els mitjans de comunicació per criminalitzar les seves accions violentes. També han manifestat que totes les policies, ja sigui en democràcia o en dictadura només defensen els privilegis dels poderosos......Deuen pensar que els seu mètode de voler arreglar les coses es molt mes democràtica però el cert es que a molta gent no ens fa cap gràcia. I segur que a molts veïns del barri de Gràcia tampoc.