dilluns, 16 de novembre del 2015

Perquè vull que Mas sigui president ........

                                                                               



              A primera vista i a jutjar pel títol pot semblar que sigui votant, simpatitzant o militant de convergència, però ni ho soc ni tan sols els he votat mai. Els "cupaires" a través de twitter, o millor dit alguns "cupaires" perquè mai es pot generalitzar, als qui defensem que Artur Mas ha de ser president ens qualifiquen de "hooligans hiperventilats" i alhora ens diuen "Masistes". Doncs ni una cosa ni l'altre. Una de les raons bàsiques per les que crec que ha de ser el president es perquè Junts Pel Si va decidir en el seu moment que Artur Mas seria el seu candidat, tot i que a les llistes estigués al nº 4. Aquest es un dels arguments que fan servir els que creuen que Mas hauria de fer un pas al costat i deixar pas a un altre candidat. Tots els que varem votar Junts Pel Si sabiem que votàvem, o almenys ho hauríem de saber. De la mateixa manera que sabiem que votàvem per la independència també sabiem que en cas de guanyar JxS el president seria Mas. Tenen raó els que diuen que no es va aconseguir la majoria absoluta i per tant s'ha de negociar però la diferència d'escons de 62 a 10, no justifica de cap manera l'exigència de la Cup d'un canvi de candidat pel sol fet que ells van dir en campanya que no l'investirien. De la mateixa manera que els resultats del 27 S no han permès a JxS la investidura de Mas, tampoc permet a la Cup exigir el canvi de candidat.

               Tot i que aquesta es una raó de pes perquè el president hagi de ser Artur Mas n'hi han altres que crec que la cup no ha valorat en absolut.
                 
               Ningú pot posar en dubte la bona imatge institucional que te internacionalment. Això que a priori pot semblar intranscendent, farà molta falta quan vinguin mal dades que hi vindran. L'estat espanyol no juga net i necessitem algú que sigui fort i valent per enfrontar-si i això ningú li pot negar a Mas.

               Un altre de les raons de pes es que es el candidat que no volen a Madrid, ( quan parlo de Madrid em refereixo al govern espanyol ), ni cap de la resta de partits del parlament i per alguna cosa serà. Tampoc hem d'oblidar que encara que molts l'acusen de voler ser president a qualsevol preu, ell ja era president quan va decidir avançar les eleccions per dues vegades, al 2012 i al 2015. Alguns diuen que ho ha fet per salvar el partit i a ell mateix però curiosament, arran d'haver fet el gir independentista CDC ha trencat amb Unió, ha perdut molts vots i el propi Artur Mas està imputat per haver posat les urnes el 9 N. El propi Pujol que segons sembla ha estat corrupte des de que va entrar en política, es ara quan sent l'alé de la justícia al clatell. Malgrat tot això encara hi ha qui pensa que CDC, Mas o els Pujol fan servir l'estelada per tapar la corrupció.

               Hem de tenir amb compte també que el president de la Generalitat del govern que ens ha de dur a la independència ha de ser algú disposat a "cremar-se" en un procés que no serà gens fàcil i que no pot durar més de 18 mesos. Artur Mas ja esta imputat i per tant no hi te gaire a perdre. Es molt maco demanar "desobeir" les lleis espanyoles però que ho faci un altre. La cup s'ha negat a ser a la Mesa del parlament, a formar part del govern i a acceptar cap càrrec institucional.

               JxS per la seva banda ha acceptat la resolució de desconnexió amb l'estat espanyol i l'annex de política social, que si be es cert es una resolució consensuada a ningú se li escapa que porta clarament el segell "cup". La aprovació d'aquesta resolució encara que no es una DUI si es un cop de puny a la taula per demostrar que la cosa va de debò. La reacció no s'ha fet esperar i Rajoy l'ha enviat al TC que en poques hores l'ha suspès. Aquest cop de puny però ha perdut molta efectivitat al no haver estat possible formar govern al no haver-hi un acord per escollir president.
Potser en el primer debat d'investidura on es necessitava majoria absoluta es mes comprensible el vot negatiu de la cup tot i que hauria estat millor l'abstenció ja que tenia el mateix resultat i almenys no votaves amb PP-C's-Psc o CSQP. La segona sessió on només calien dos vots positius i l'abstenció de la resta es la que ha deixat tocat al procés. Enlloc de un "No tranquil " podien haver donat un "Si crític " com han fet en altres ocasions amb altres formacions polítiques.

               Sigui com sigui JxS ha ratificat que el seu candidat es Mas i que ja han fet els pasos que tenien que fer per desencallar la situació. En un darrer intent d'aconseguir l'acord, es va oferir a la cup la possibilitat d'una presidència coral i una moció de control d'aquí a 10 mesos però ho han trobat insuficient. Segueixen demanant el cap de Mas. L'argument de que es un president marcat per la corrupció cau pel seu propi pes, perquè de moment només està imputat per posar les urnes. Pel que fa a les retallades, que li preguntin al seu "company d'esquerres" Tsipras, perquè les ha hagut de fer a Grècia tot i haver perdut el referèndum.

               També estic convençut que per aconseguir la independència hem de ser-hi tots perquè només amb l'esquerra no s'aconseguirà mai. Es cert que la cup ha triplicat el seu numero de vots i d'escons, però segueixen estan molt lluny dels que ha portat a l'independentisme la CDC d' Artur Mas, ja sigui per salvar-se ells mateixos o pel país ja que l'important es aconseguir la independència. De res ha servit l'abraçada que es van donar Artur Mas i David Fernàndez després del 9 N i que encapçala aquest post.

               Per tot això i molt més vull que Artur Mas sigui el president. Estic convençut que Mas no es el procés però també ho estic de que si som aqui és en gran part gràcies a ell. No puc deixar de somriure quan molts diuen que fa 25 anys que son independentistes i altres acaben d'arribar. Doncs curiosament mai havíem arribat tant lluny. Ara ho tenim a tocar però JxS tampoc pot cedir en tot. Els 62 escons de JxS han de prevaldre per sobre dels 10 de la cup. Si no la negociació es torna imposició. Com va dir Lluís Llach, a la cup només han de canviar de parer 2 i a JxS 62. Si no pot haver-hi acord i s'han de convocar noves eleccions doncs es convoquen malgrat que potser hi sortirem perdent tots.

                 No cal dir que tant la premsa espanyola com els partits denominats unionistes estan encantats de que Mas no hagi aconseguit ser investit president. D'aquesta manera el govern de la generalitat queda "en funcions" i te les mans lligades. Això ha donat també una mica d'aire al PP de Rajoy, que podria tornar a guanyar les eleccions del 20 D i governar ajudat per C's.


                                                                                              Ànec  Lluc