dimarts, 24 de novembre del 2015

Espanya ens roba....i ens escanya.

                                                                           


                Divendres passat el govern Rajoy de la ma de Cristobal Montoro feia l'anunci que tirava endavant una línia de crèdit del Fons de Liquiditat Autonòmic per valor de 8000 milions d'euros dels quals 3.034 corresponen a Catalunya. Per rebre aquests diners però, el govern mitjançant la Comissió d'afers econòmics ha decidit posar unes condicions especifiques per la Generalitat de Catalunya, que haurà de justificar fil par-randa en que es gasta els quartos. La vicepresidenta Soraya Sàenz de Santamaria ha justificat aquesta decisió de posar en marxa elements de control per la "singularitat" del cas català. Aquesta singularitat esta ocasionada per la rebaixa de la nota del deute català, l'incompliment de peticions d'informació en que incorre la Generalitat segons Moncloa i el risc derivat de les declaracions d'alguns polítics catalans sobre "impagaments del deute".
Segons aquestes mesures l'interventor general de la generalitat haurà remetre a Hisenda un certificat mensual de l'execució pressupostaria de l'administració catalana. A mes haurà de fer constar que els actes dels que ha tingut coneixement no son anticonstitucionals. També s'inclou una bústia segura als ordinadors dels funcionaris catalans perquè de forma anònima, aquests funcionaris puguin denunciar qualsevol incompliment de la llei que detectin. ( Que facin de delators, vaja ).

                No deixa de sorprendre que només s'apliquin aquestes mesures a Catalunya quan precisament es una de les comunitats que te un major dèficit entre el que recapta o ingressa i el que l'estat li retorna per fer front al pagament de les competències transferides. En les darreres balances fiscals fetes publiques pel propi ministeri de Montoro se li reconeix a Catalunya un dèficit de 7439 milions d'euros. Fruit d'aquest dèficit, espoli o robatori ( diguem-ne com vulguem), la generalitat es veu obligada a demanar un préstec al govern de l'estat que lluny de ser un regal com alguns pensen s'ha de retornar amb interessos. De fet la generalitat ja ha pagat 1900 M € en interessos. Ara a mes de deixar-nos els nostres diners amb interessos ho farà amb condicions mes estrictes.

               Fa unes setmanes Montoro ja havia avisat que condicionaria el finançament de la generalitat per tal de collar el procés sobiranista. Hisenda estava endarrerint el pagament de 2600 milions d'euros del FLA que haurien d'haver ser traspassats a la Generalitat abans del maig per finançar l'excés de dèficit de 2014 i que hauria permès el pagament de les farmàcies ( per exemple) que reclamen el seu deute.
Montoro ha justificat aquestes mesures argumenten que vol evitar que cap partida del FLA vagi destinada a pagar "vel·leïtats independentistes", però des d' el departament d'economia es recorda que els diners del FLA no els rep directament si no que Hisenda envia els pagaments pendents mitjançant el pla de proveïdors. Per tant la Generalitat no pot disposar d'aquests diners lliurament si no que només els pot fer servir pel que estan destinats.

               Es veu clar que aquesta es una intervenció financera de la Generalitat. que si bé en un principi només escanya Catalunya, es una seria amenaça de tancar l'aixeta si avança el procés de desconnexió. Mas-Colell i altres dirigents polítics han qualificat el fet com l'aplicació encoberta de l'article 155 de la constitució que preveu suspendre l'autonomia, però sense enviar a la guàrdia civil. Escanyant econòmicament al govern de la Generalitat, prenen el control de l'autonomia perquè passen a controlar i a autoritzar tots i cadascun dels pagaments de cada factura gracies a la connexió telemàtica amb Hisenda. Mas-Colell també ha aventurat que el que pretén Montoro es col·lapsar Catalunya administrativament.

               Aquesta es la resposta del govern Rajoy a la resolució de desconnexió amb l'estat espanyol aprovada el 9N al parlament de Catalunya i que ja va ser suspesa pel Tribunal Constitucional dos dies després. Hem de tenir amb compte que s'acosten eleccions generals i com tothom sap anar contra Catalunya surt rentable a la resta d' espanya. Per acabar de tocar-nos be el que no sona i per demostrar-nos quan ens estimen van tenir el detall de fer aquesta intervenció el 20N, just quan es complien els 40 anys de la mort del dictador......Tot un detall.


                                                                                                Ànec  Lluc