dijous, 19 de novembre del 2015

Tot esperant el 20 D ........

                                 







                A Catalunya tot segueix igual, políticament parlant. JxS i la Cup segueixen negociant un possible acord que desencalli la situació en a que ens trobem de paràlisis total. Sembla però que ni la cup ni JxS volen "baixar de burro" i cedir pel que fa a la investidura del president de la Generalitat. Alguns diuen que malgrat el que pugui semblar, ja esta tot pactat i acordat i el que esta passant forma part del teatre polític. Jo no m'ho acabo de creure i menys encara veient les declaracions i contra-declaracions entre la Cup i Cdc dels darrers dies. Algun membre de la Cup ja ha manifestat que no tenen cap por a noves eleccions. També he de dir que Erc per la seva banda ha estat molt callada i tranquil·la tot aquest temps assegurant que al final hi haurà acord.

                La cup que ja va anunciar fa dies que farà una assemblea el 29 de novembre podria decidir llavors si tira endavant el procés amb una nova proposta d'acord ja que JxS ha deixat clar que ara esperen que sigui la Cup qui mogui fitxa. De tota manera ja han dit que possiblement en aquesta assemblea no es decideixi res i només s'informi a les bases de com estan les coses.

                 Sigui com sigui el procés esta ara per ara aturat. Això fa que la reacció del govern espanyol que també esta en funcions i pendent de les generals del 20 D també s'ha aturat. Aquestes eleccions podrien ser també el motiu pel qual l'acord desitjat per tot l'independentisme triga a arribar. Els resultats que es donin el 20 D poden condicionar la futura negociació. A aquestes eleccions JxS no torna a repetir i Cdc i Erc es presenten per separat. Bé Cdc finalment es presenta amb "Demòcrates de Catalunya" ( que son els que van marxar d'unió ), i Reagrupament sota les sigles de " Democràcia i Llibertat". La Cup per la seva banda ha decidit que no hi ha d'anar a fer res a Madrid i no es presentaran. En funció de qui guanyi aquestes eleccions es poden donar diferents escenaris a Catalunya.

                  CSQP s'ha ofert a JxS per una possible investidura si es prescindeix de Cdc i es torna a la proposta del  " dret a decidir". El Psc mitjançant Iceta també s'ha ofert a Mas donar suport a la seva investidura si deixa de banda el procés cap a la independència. Si com les primeres enquestes es compleixen i el PP torna a governar encara que sigui de la mà de C's també es possible que facin una proposta que JxS acabi acceptant si la negativa a l'acord amb la Cup persisteix. només una hipotètica i rotunda victòria de Podemos faria possible un referèndum acordat amb l'estat per desencallar la situació, però una victòria de Pablo Iglesias ara per ara sembla ciència ficció.

                   Tot apunta a que tindrem un hivern "calent" políticament parlant. Tant de bo m'equivoqui i abans fins i tot de que comenci la campanya del 20 D s'arribi a un acord i hagi d'escriure a corre-cuita un article celebrant l'entesa. Els catalans que hem empentat força per arribar fins aqui no ens mereixem que tot se'n vagi a norris per una collonada com el nom del president, que només ha de servir per culminar el procés i amb una durada de no més de 18 mesos. Llençar-ho tot per la borda perquè en campanya es va prometre no investir Mas em semblaria una rucada sobretot si tenim amb compte que els mateixos que van fer la promesa també van dir que la trencarien si feia descarrilar el procés, i ara per ara sembla que es així.

                     Aquest article el vaig escriure al novembre i sembla que el temps m'ha donat la raó. En l'assemblea del 29 de novembre, la cup va ratificar el NO a Mas i emplaçava a JxS a seguir negociant per mirar d'arribar a un acord que pugui aprovar l'assemblea que han convocat pel 27 de desembre, cinc dies després de les eleccions generals.


                                                                                             Ànec  Lluc