divendres, 22 d’abril del 2016

Sant Jordi......Una Rosa i un Llibre....




              El 23 d'abril tot i que no és una de les festes oficials de l'any és celebra la diada de Sant Jordi que és una festivitat tradicional i molt arrelada a Catalunya, Aragó i les Balears, així com a altres paisos com Anglaterra, Portugal, Geòrgia etc.
És commemora la data de la mort d'aquest Sant un 23 d'abril de l'any 303. El cavaller Jordi que restava sota les ordres de l'emperador Dioclecià és va negar a perseguir als cristians i per això va ser martiritzat i decapitat.

                La llegenda popular però diu que hi havia un drac que tenia atemorit al poble, (aquí el poble en qüestió, varia segons el lloc on s'explica), i que per tal que els deixes viure li entregaven com a sacrifici dos xais cada dia.
Un dia però davant l'escassetat d'animals, van decidir que enviarien un xai i una persona. Quan li va tocar  anar a la princesa - alguns diuen que es triava per elecció popular i altres que és feia per sorteig - , aquesta és va trobar al bosc amb un cavaller de nom Jordi que en conèixer els sacrificis va matar al drac clavant-li  l'espasa. Continua la llegenda dient que de la sang del drac va créixer una rosa de pètals vermells que el cavaller va regalar a la princesa. D' aquí vindria la tradició de que per Sant Jordi els homes regalin roses a les dones des d' el segle XV.
El costum de que elles regalin llibres s'hi afegeix al 1929 quan els llibreters van decidir declarar el 23 d'abril com a "Dia del Llibre" tot aprofitant la commemoració de la mort de dos grans de la literatura com van ser Cervantes i Shakespeare. El 15 de novembre de 1995 la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a "Dia internacional del llibre".

              A Catalunya ha esdevingut una festa de reivindicació de la cultura catalana i molts balcons dels pobles i ciutats llueixen la senyera. Com ja he esmentat abans la Generalitat la va declarar Festa Nacional Catalunya des de mitjans del segle XV com a reconeixement cap el cavaller que va lluitar en batalles decisives per la historia de Catalunya i malgrat ser un dia laborable és fa una
recepció al Palau de la Generalitat a mes de diferents actes institucionals

.             A nivell popular, als carrers i places dels pobles és munten parades de roses i llibres. També és considerat a Catalunya, com el dia dels enamorats enlloc de Sant Valentí.
Com ja s'ha dit abans, les roses originàriament eren de pètals vermells. Mica en mica s'han anat incorporant elements decoratius com una espiga de blat que alguns diuen que simbolitza la fertilitat mentre altres li atribueixen l'anunci de l'arribada del bon temps.També s'hi han afegit  cintes o llaços amb la senyera. En els darrers anys hem pogut veure com la sofisticació de les roses ha arribat a un punt que ara a més de les típiques de pètals vermells en podem trobar de negres, blanques, grogues i fins i tot blaves o multicolors.....De tota manera les més populars segueixen sent les vermelles.
És calcula que el dia de Sant Jordi és venen a tot Catalunya uns sis milions de roses que representa un 40 % de les vendes de tot l'any. Moltes s'han d'importar de fora perquè la producció autòctona no dona l'abast.

             Pel que fa als llibres és molt habitual que els autors presentin els seus nous títols per Sant Jordi per aprofitar l'increment de vendes d'aquest dia. Així també és molt freqüent que aquests autors signin llibres en alguna parada. A les Rambles de Barcelona és on acostumen a ser els que, a priori sembla que seran els més venuts.També sovint els podem trobar signant llibres a algun centre comercial que s'ocupa de la promoció del llibre.

En els últims anys són molts els famosos televisius els que escriuen el "seu" llibre per Sant Jordi. Aprofiten la popularitat de la televisió per irrompre en el mon literari. Sovint acostumen a ser els més venuts. I es que malgrat l'augment de vendes del dia de Sant Jordi molta gent compra el/els llibres per tradició i no per l' habit de llegir. Molt sovint els llibres acaben en una prestatgeria sense que n'hagin llegit ni tan sols el títol.
La proliferació dels llibres electrònics, els anomenats Ebooks han fet molt mal a la industria editorial, perquè en aquests aparells que ocupen menys que un llibre i pesen mig quilo amb prou feines hi pots encabir tota una "biblioteca sencera".  Alguns tenen capacitat per 3000/4000 llibres que pots descarregar des d' internet en pocs segons. Els bons lectors diuen que s'estimen més el llibre de tota la vida per poder tocar el paper i passar les fulles, però més tard o més d' hora acaben passant als Ebooks encara que només sigui per comoditat.

                                                                                                         Ànec  Lluc






diumenge, 17 d’abril del 2016

Els Papers de Panamà .......

                                                                               
                                                                     


               Fa uns dies es va produir la filtració de 11 milions de documents d'un despatx d'advocats de Panamà, Mossak Fonseca que va deixar al descobert una xarxa de societats "off-shore". Una societat "off-shore" es un compte bancari que s'acostuma a fer servir per fer d'empresa pantalla i amagar l' autèntic titular del compte per no haver de declarar-la a Hisenda: es a dir per evadir impostos. Val a dir que Mossak Fonseca es un dels bufets d' advocats que es dediquen a crear aquestes societats, però n'hi ha molts mes a Panamà o qualsevol dels altres paradisos fiscals arreu del mon com son Suíssa, les illes Caiman, les illes Verges, Jersey, entre d'altres.

               Arran d' aquesta filtració han aparegut els noms dels titulars d'aquestes societats que "el Confidencial" i "La Sexta" s'han encarregat de fer públics. D'entre aquests noms han aparegut polítics, empresaris, esportistes, cantants etc. d'arreu del mon. La llista de persones que hi apareixen es interminable i de moment només han transcendit els mes rellevants i entre aquests n'hi han d'espanyols i catalans. A mesura que anaven apareixen aquests noms, que tant "El Confidencial" com " La Sexta" han anat filtran amb comptagotes s'han anat produint les respostes dels implicats i si fa o no fa tots seguien el mateix guió:
               Fase 1- Negar qualsevol vincle amb aquests comptes.
               Fase 2- Potser si es van crear, però no han tingut mai activitat.
               Fase 3- Es veritat que la vaig tenir en el seu moment però estan regularitzades amb la Hisenda espanyola. 

                Les excuses que han fet servir son d' allò mes imaginatives: "Por a Eta, no sabia que fos il·legal, em van enganyar, la culpa es del banc, la van obrir sense la meva signatura etc. Els mes agosarats amenaçaven amb denunciar per informacions falses tot i que fins ara no ha transcendit que ningú hagi posat cap denuncia; la majoria s'han limitat a justificar-se dient que tot era legal i que estan al corrent amb Hisenda.

                Anirà algú a preso ? Doncs segurament almenys a Espanya no, perquè tal com diuen molts dels implicats tenir aquestes societats no es delicte, sempre i quan els diners s'hagin obtingut de manera legal. Si es delicte però, amagar-los a Hisenda per no pagar els impostos que toca, però si tenim amb compte que la majoria dels que surten es van acollir a l'amnistia fiscal de Montoro pagan molt menys del que haurien pagat, gairebé tots els que apareixen a les llistes tenen regularitzada la seva situació amb Hisenda. Per altre banda els que no s'hi van acollir poden fer-ho en qualsevol moment apelan al "penediment espontani" i només hauran de pagar la corresponent multa. Només en el cas que Hisenda obris una inspecció abans d' aquest acolliment es podria acusar algú de frau fiscal.

                Per tant i malgrat que potser tenen raó al dir que ja han regularitzat la situació no treu que el fet d' haber obert aquestes societats els converteix en pocavergonyes que han fet servir totes les eines al seu abast paer tractar de pagar menys impostos al seu país. El pitjor de tot però es que molts dels que apareixen en aquests "papers de panamà" gallardegen de ser molt "patriòtics" i alguns inclús han fet anuncis publicitaris dient que " Hacienda somos todos".Esta vist que uns ho som mes que altres.


                                                                                                   Ànec  Lluc

dijous, 14 d’abril del 2016

14 d' Abril : Dia de la República .........

                                                                               


               Avui, 14 d'abril és commemora la proclamació de la 2ª República Espanyola l'any 1931 en substitució de la monarquia del rei Alfons XIII i que va durar fins el 1 d'abril de 1939 quan va acabar la guerra civil que havia començat tres anys abans amb el " cop d'estat" protagonitzat pel general Francisco Franco qui des d' aleshores va governar mitjançant una dictadura, fins que va morir el 20 de novembre de 1975. Des de llavors fins a l'actualitat estem en una monarquia constitucional on el cap d'estat és el rei, de la família dels Borbons.

Francesc Macià 
                Pel que fa a Catalunya, el 14 d' abril de 1931 després de les eleccions municipals que donen una majoria a Esquerra Republicana de Catalunya Francesc Macià, des d' el balco de la Generalitat de Catalunya proclamà la República Federada Catalana dins de la República Espanyola.
Aquesta proclamació preocupa al govern provisional republicà espanyol que el 17 d' abril envia a Barcelona als ministres Fernando de los Rios, Marcelino Domingo i Lluís Nicolau d' Olwer. Després de moltes negociacions s'arriba a l'acord de que el consell format a Barcelona ha de governar sota el nom de Generalitat de Catalunya recuperant així el seu nom històric que permet resoldre el conflicte obrint el camí a una nova forma d' autonomia catalana. Més endavant, Macià va signar l' Estatut d'autonomia i va seguir presidint la Generalitat fins a la seva mort l'any 1933.

               A Francesc Macià va substituir-lo Lluís Companys. Poc abans, Esquerra Republicana de Catalunya havia aconseguit una victoria electoral aclaparadora amb 56 dels 85 escons al parlament català.
Lluís  Companys
A l' Espanya republicana les eleccions de 1933 les van guanyar els partits de centre-dreta, lo que dificultava les relacions amb el govern de la Generalitat i no permetia el normal desenvolupament de l'autonomia.

                L'aprovació per part del parlament de Catalunya de la "Llei de contractes de cultiu "va fer que els partits de centre-dreta demanessin al Tribunal de Garanties Constitucionals que la declaressin inconstitucional per invasió de competències....( Això em sona d'alguna banda )....La derogació d' aquesta llei va originar una greu crisi entre els governs de Madrid i Barcelona.Fins i tot els diputats d' ERC és van retirar de les Corts Espanyoles. Aquests fets van provocar diverses vagues i Barcelona és va paralitzar. El 6 d'octubre una manifestació organitzada per l' Aliança Obrera és va dirigir a la Plaça Sant Jaume demanant la proclamació de la "República Catalana ".
El mateix 6 d' octubre,Lluís Companys des d' el balco de la Generalitat va proclamar " l 'Estat Català" dintre la República Espanyola i per fer front al govern de centre-dreta va oferir als republicans d'esquerres de la resta de l'estat a establir un govern provisional republicà a Barcelona.

             Aquesta "rebel·lió" va ser aturada per una intervenció militar a càrrec del general Batet,cap de la IV divisió. Companys i tot el govern de la Generalitat va ser detingut i empresonat,primer a bord del vaixell Uruguai al port de Barcelona i després a la presó "Model".Van ser jutjats per rebel·lió i condemnats a trenta anys de presó.
Les conseqüències d'aquesta rebel·lió van ser nefastes per Catalunya.El 7 d'octubre,el general Batet va nomenar president de la Generalitat a un coronel d' intendència,i el 2 de gener és va suspendre l' Estatut.
Amb les eleccions de febrer de 1936,i el triomf del "Front Popular "va arribar l'indult per Companys i la resta del seu govern.

              El 18 de juliol, un grup de militars van protagonitzar un cop d'estat contra el govern de la segona República sorgit de les eleccions del febrer. Des d' un primer moment aquest cop d' estat va fracassar lo que va desencadenar la guerra civil entre les forces favorables al cop i els que es mantenien fidels a la República. ( Nacionals i "rojos".)
Catalunya és va mantenir fidel a la República i Companys és va mantenir com a president de la Generalitat fins que el 1939, un cop donada la guerra per perduda i l'entrada dels "nacionals " a Barcelona era imminent,va haver d'exiliar-se a França.

              La victòria a la guerra per part del general Franco i la seva auto-proclamació com a caudillo d' Espanya va posar fi a la segona república.
Aquests últims anys, s'han multiplicat les veus que demanen un referèndum a l'estat espanyol per poder decidir entre monarquia o república però de moment tant PP com Psoe s`han negat a fer-lo.

              A Catalunya però ha crescut força el desitg de ser un estat propi i d'independitzar-nos de l' estat espanyol i davant les reiterades negatives a fer un referèndum perquè els catalans puguem decidir el futur del nostre país es van fer unes eleccions el 27 de setembre de 2015. Fruit del resultat d' aquelles eleccions s'ha començat un procés que ha de desembocar en la proclamació de la República Catalana que pot servir de "clau" per obrir la llauna i provocar si mes no, un referèndum sobre la monarquia a la resta d' Espanya.



                                                                                                             Ànec  Lluc

dissabte, 9 d’abril del 2016

Montoro: La culpa va ser del Cha-Cha-Cha.....

                                                                                                                   
              Fa uns dies es va saber que Brussel·les ha tocat el crostó a Espanya perquè el dèficit de 2015 es va tancar amb una desviació de 1% per sobre del previst. De seguida ha dit que la culpa d'aquesta desviació ha estat de les Comunitats autonòmiques que no han complert les previsions. Per aquesta raó ha enviat una carta als diferents governs autonòmics per tal de que redueixin les despeses i a presentar un pla d' ajust amb l' amenaça de fer servir el mecanisme sancionador previst en la Llei d' Estabilitat Pressupostaria per castigar a qui segueixi incomplint els objectius. Amb Catalunya ha admès que fa servir un to mes crític perquè l' any passat es va dedicar al tema d' avançar o no les eleccions i aixi es treballa molt malament. També ha exigit a ser mes rigorosos amb les despeses i mes eficaços a l' hora d'usar els serveis públics ja que Catalunya ha estat amb escreix la comunitat mes incomplidora.

             Tots els presidents autonòmics han mostrat el seu desacord amb el ministre i ja han manifestat que no pensen obeir les ordres del govern central. Junqueras per la seva banda ha dit que si vol que es tanquin mes hospitals, que vingui i ho faci ell. Francina Armengol del govern Balear ha qualificat d' impossible portar a terme les retallades que li exigeix Montoro i estudia portar al ministeri d' Hisenda als tribunals per "abús de competències". Puig de la comunitat valenciana ha dit que l' estat no pot decidir per la resta d' administracions. Susanna Díaz ha assegurat que no pensa retallar mes. Fins i tot la comunitat de Castella-Lleó que esta governada pel PP ha plantat cara a Montoro demanant-li que sigui ell qui digui d' on i com es retalla. Tos confien en un front comú que planti cara a Montoro.

              Luis Garicano, coordinador econòmic de C's ha acusat a l' estat central de ser el responsable de la desviació del dèficit per la rebaixa electoralista que va fer al 2015 el govern del PP. Garicano es lamenta que malgrat l' executiu central disposa dels mecanismes per evitar aquestes desviacions no els hagi fet servir al llarg dels quatre anys. També fa responsable a Montoro de la desviació del dèficit de la seguretat social.

               Sigui com sigui la realitat es que Brussel·les exigirà al nou govern espanyol haurà de fer noves retallades d' entre 8.500 i 10.000 milions d' euros, per poder complir el dèficit públic. Pierre Moscovici, comissari d' Afers Econòmics va manifestar que l' enèsim incompliment espanyol retardarà la recuperació de l' estabilitat pressupostaria. Ha renyat al govern sortint del PP per haver confiat el sanejament de les finances a la recuperació i li ha retret també la rebaixa electoralista del IRPF. Malgrat això De Guindos no es creu els numeros de Brussel·les i ha assegurat que el creixement del 2016 pot superar el de 2015. De tota manera es molt possible que no repeteixin al govern i ja s'ho trobarà el que vingui. I sempre queda l' opció de carregar la culpa a un altre.


                                                                                                      Ànec  Lluc

         

divendres, 8 d’abril del 2016

Tres no pacten....si dos no volen...

              Aquest dijous a la tarda es va celebrar la tan esperada reunió a tres bandes entre Psoe, C's i Podemos per mirar d' arribar a un acord que permeti a Sànchez ser president del govern i evitar unes noves eleccions. Pel que sembla però, la reunió va acabar com " el rosari de l' Aurora", cosa que per altre banda tothom mes o menys ja s' esperava, sobretot després de l' enganxada que van tenir la tarda abans al Congrés Iglesias i Rivera quan es van fer retrets mutus, sota la mirada sorpresa de Sànchez. No semblaven les millors condicions per començar una negociació.

               Val a dir que aquesta reunió a tres ha estat promoguda per un Psoe que segueix entestat a fer un govern amb Podemos però sense trencar l' acord que ja va signar amb C's i que fins ara no li ha servit per res. El Psoe va posar com a condició per iniciar qualsevol negociació anar acompanyat del seu soci C's i respectar l' acord que tenien amb ells. Iglesias va deixar clar que tot i que no entenia aquesta condició ells estaven disposats a parlar amb tothom. Finalment Sànchez i Iglesias es van reunir després de Setmana Santa on Sànchez hauria proposat aquesta reunió a tres bandes. Pel que fa al tema català, que es una linia vermella per C's, Psoe i C's el deixaven "aparcat" en mans del Psc i EnComú-Podem. ( O sigui marejar la perdiu.).

                C's va acceptar aquesta negociació a tres però ja avisava que si es tocava un sol punt del seu acord amb el Psoe, s'aixecaria de la taula. Podemos va arribar a la reunió amb un document amb 22 mesures que C's no ha pogut acceptar, perquè i segons com ha explicat el seu portaveu en roda de premsa vulnera l'acord que tenen ells mateixos amb el Psoe. Així doncs va deixar clar que veia gairebé impossible un acord amb Podemos.
Podemos va declinar fer declaracions al sortir de la reunió al·legant que Iglesias s'havia de reunir amb els seus per prendre alguna decisió.
El Psoe tot i reconeixer que l' acord sembla molt difícil, no acaba de tancar del tot la porta i confia en tornar a reunir-se per mirar d'arreglar-ho. De tota manera i encara que finalment s' arribes a un acord que permeti investir Sànchez no sembla que el govern que surti d'aquesta negociació in-extremis tingués gaire estabilitat. Tot dependrà de l' interès que tinguin uns i altres a que hi hagi noves eleccions.

                                                                                                          Ànec  Lluc

dissabte, 2 d’abril del 2016

Viure com un Rei .......

                                                                               
                                                                     


             Aquest any el rei d' Espanya Felip VI ha decidit augmentar el sou de la "Família Reial" en un 1% i per tant "només" guanyarà 236.544 € bruts - de fet son els que cobrarà, perquè una cosa es cobrar-los i un altre guanyar-los - ; la reina Letizia en cobrarà 130.093 € . Si tenim amb compte que totes les despeses com la casa, el menjar, la llum, l' aigua, la roba, els viatgers, les vacances etc. corren a càrrec de l'estat - o sigui que li paguem entre tots - trobo que es un sou que no esta gens malament. De tota manera i si es veuen amoïnats per arribar a fi de mes sempre poden anar a casa dels pares - com han de fer moltes families - , que s' han "jubilat" amb una paga de 189.228 € l' ex-rei Joan Carles i 106.452 € la ex-reina Sofia.

             També ha transcendit que Felip VI i els seus s'hauran d' estrènyer el cinturó perquè a partir d'ara, fruit de la llei de transparència auto-imposada per la propia casa reial, els regals que rebin seran entregats a Patrimoni Nacional. Així s' ha fet publica també una llista amb 326 regals que els reis van rebre al llarg de 2015 i que ja han passat a mans de Patrimoni nacional. Entre aquests regals hi ha la col·lecció de llibre i DVD de Joc de Trons que Pablo Iglesias va regalar a Felip VI. Bolsos, arracades i corbates, pals de golf o pilotes de basket figuren a la llista d' obsequis.
Segons aquesta llei de transparència els reis només es podran quedar els regals que rebin a títol personal i sempre que no superin els límits del que es considera com " us social de cortesia" - que aquí suposo que hi entra tot allò que hi vulguis fer entrar - . ( No sabem si el iot "Fortuna" i els dos Ferrari que va acceptar el rei Joan Carles, aixi com viatges o safaris de luxe es consideren com "usos socials de cortesia. ) -.

               Per altre banda tampoc sabrem els regals "sotamà" que a bon segur reben ni tampoc sabrem les comissions que s' emporten a paradisos fiscals. Només cal veure els xanxullos del cas Noos per adonar-nos que aquesta gentola faran el que els doni la gana i per moltes lleis de transparència que facin ens ensenyaran només allò que els interessi. Seguiran vivint "amb l'esquena dreta" i com un rei.


                                                                                                    Ànec  Lluc