diumenge, 17 d’abril del 2016

Els Papers de Panamà .......

                                                                               
                                                                     


               Fa uns dies es va produir la filtració de 11 milions de documents d'un despatx d'advocats de Panamà, Mossak Fonseca que va deixar al descobert una xarxa de societats "off-shore". Una societat "off-shore" es un compte bancari que s'acostuma a fer servir per fer d'empresa pantalla i amagar l' autèntic titular del compte per no haver de declarar-la a Hisenda: es a dir per evadir impostos. Val a dir que Mossak Fonseca es un dels bufets d' advocats que es dediquen a crear aquestes societats, però n'hi ha molts mes a Panamà o qualsevol dels altres paradisos fiscals arreu del mon com son Suíssa, les illes Caiman, les illes Verges, Jersey, entre d'altres.

               Arran d' aquesta filtració han aparegut els noms dels titulars d'aquestes societats que "el Confidencial" i "La Sexta" s'han encarregat de fer públics. D'entre aquests noms han aparegut polítics, empresaris, esportistes, cantants etc. d'arreu del mon. La llista de persones que hi apareixen es interminable i de moment només han transcendit els mes rellevants i entre aquests n'hi han d'espanyols i catalans. A mesura que anaven apareixen aquests noms, que tant "El Confidencial" com " La Sexta" han anat filtran amb comptagotes s'han anat produint les respostes dels implicats i si fa o no fa tots seguien el mateix guió:
               Fase 1- Negar qualsevol vincle amb aquests comptes.
               Fase 2- Potser si es van crear, però no han tingut mai activitat.
               Fase 3- Es veritat que la vaig tenir en el seu moment però estan regularitzades amb la Hisenda espanyola. 

                Les excuses que han fet servir son d' allò mes imaginatives: "Por a Eta, no sabia que fos il·legal, em van enganyar, la culpa es del banc, la van obrir sense la meva signatura etc. Els mes agosarats amenaçaven amb denunciar per informacions falses tot i que fins ara no ha transcendit que ningú hagi posat cap denuncia; la majoria s'han limitat a justificar-se dient que tot era legal i que estan al corrent amb Hisenda.

                Anirà algú a preso ? Doncs segurament almenys a Espanya no, perquè tal com diuen molts dels implicats tenir aquestes societats no es delicte, sempre i quan els diners s'hagin obtingut de manera legal. Si es delicte però, amagar-los a Hisenda per no pagar els impostos que toca, però si tenim amb compte que la majoria dels que surten es van acollir a l'amnistia fiscal de Montoro pagan molt menys del que haurien pagat, gairebé tots els que apareixen a les llistes tenen regularitzada la seva situació amb Hisenda. Per altre banda els que no s'hi van acollir poden fer-ho en qualsevol moment apelan al "penediment espontani" i només hauran de pagar la corresponent multa. Només en el cas que Hisenda obris una inspecció abans d' aquest acolliment es podria acusar algú de frau fiscal.

                Per tant i malgrat que potser tenen raó al dir que ja han regularitzat la situació no treu que el fet d' haber obert aquestes societats els converteix en pocavergonyes que han fet servir totes les eines al seu abast paer tractar de pagar menys impostos al seu país. El pitjor de tot però es que molts dels que apareixen en aquests "papers de panamà" gallardegen de ser molt "patriòtics" i alguns inclús han fet anuncis publicitaris dient que " Hacienda somos todos".Esta vist que uns ho som mes que altres.


                                                                                                   Ànec  Lluc