dijous, 2 de febrer del 2017

La CUP aprovarà els pressupostos però....

         La Cup va decidir a l'assemblea que va tenir lloc el dissabte 28 de gener donar suport als pressupostos de JxSí del 2017. Gairebé un 70% del membres de la formació cupaire recolza aquesta decisió. Tant Eulàlia Reguant com Quim Arrufat van explicar en roda de premsa que era un SI "condicional". Aquest "condicional" es la celebració del referèndum al setembre. No estan gens d'acord amb els contingut dels comptes que no consideren que s'ajustin a les necessitats del país. L'única finalitat d'aprovar aquests pressupostos es la de forçar a JxSí a convocar el referèndum i que no se'ls pugui acusar de posar pals a les rodes del Procés. Per això el seu suport als pressupostos es traduirà en dos vots a favor i vuit abstencions, que es el mínim necessari per tirar-los endavant. Volen deixar ben clar que sacrificaran les seves idees pel be del país.

         Dos dies després, Quim Arrufat, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP en una entrevista a Catalunya-Radio va carregar contra el conseller d'interior Jordi Jané acusant-lo de no haver fet els canvis pertinents perquè el departament estes totalment compromès amb el procés. Va avisar que el Govern ja sap que te un problema amb aquest conseller. Cal recordar que la CUP ja va demanar la seva dimissió/destitució fa uns mesos arran de la detenció per part dels mossos de càrrecs electes que van desobeir les ordres del jutge d'anar a declarar. També va qualificar els pressupostos de "molt poc d'ERC" i va retreure als republicans no haver lluitat mes per fer les reformes fiscals. Va advertir que un cop aprovats els pressupostos, i amb la llei de transitorietat gairebé enllestida ( 95% ), el referèndum es podria avançar a l'abril o maig, si la pressió judicial va en augment inhabilitant a Mas, Ortega i Rigau, o a la presidenta del parlament Carme Forcadell.

         Ahir una de les corrents internes de la Cup-Crida Constituent "Endavant Osan" va fer públics uns cartells fent referència a la manifestació que es farà a Sabadell denunciant la situació de col·lapse de l'hospital Parc Taulí de Sabadell i de les retallades que pateix la sanitat. En el cartell es llegeix el titol "Prou humiliacions a la sanitat pública: plantem-los cara i es veu la imatge d'una infermera clavant bufetades al conseller de salut Toni Comin. Les reaccions no s'han fet esperar i el govern mitjançant Neus Munté o el mateix Carles Puigdemont han expressat el seu suport a Comin i que amb cartells com aquests sentien vergonya i indignació. El Col·legi d' Infermeres i Infermers de Barcelona han lamentat que en la imatge s'identifiqui a la dona que pega al conseller com a una infermera i que rebutgen qualsevol tipus de violència, i ha assegurat que treballen amb el departament de salut amb una actitud dialogant i positiva. Membres d' Endavant Osan com Isabel Vallet han defensat la imatge dient que està en clau de còmic i es una metàfora, i que la veritable violència es la que pateixen els pacients de la sanitat catalana. Anna Gabriel ha fet RT com a mostra de suport a la convocatòria. Tot al contrari, la diputada de la Cup Mireia Boya, que no es membre d' Endavant Osan s'ha desmarcat del cartell, manifestant estar en contra de tota mena de violència. Molts altres militants/simpatitzants cupaires han mostrat el seu desacord amb aquests cartells. Alguns han deixat clar que aquests cartells no son de la Cup si no que son d'una de les vuit formacions que formen la Crida Constituent.
Endavant Osan es contraria a donar suport als pressupostos que ha qualificat de antisocials, liberals i continuistes, i ha acusat a JxSí de fer servir el referèndum com a xantatge per mantenir els privilegis i prebendes de l'autonomisme.

        Aquestes reaccions dels cupaires es poden entendre com una justificació davant un sector dels seus votants que no estan d'acord amb l'aprovació dels pressupostos. No acaben d'entendre que d'aquesta manera impedeixen que alguns sectors mes conservadors del PDEcat estiguin controlats i no tinguin cap excusa per allargar encara mes un procés que si no em falla la memòria  ja hauria d'haver acabat. El president Puigdemont ja ha ratificat que amb els pressupostos aprovats el referèndum tira endavant i Junqueras ha dit que fins i tot es podria avançar tal i com demanava Quim Arrufat.


                                                                                                                    Ànec  Lluc