dimarts, 15 de setembre del 2015

El Toro de la Vega....

                                                                                 




                Amb permís de l'autoritat, i si el temps no ho impedeix, aquest any, també es farà, el que anomenen " Torneig d'el Toro de la Vega ", que se celebra a la localitat de Tordesillas, i que malgrat es un clar exemple de maltractament animal, en aquest cas un toro, va ser declarada festa d'interès turístic al 1980, i espectàcle taurí tradicional, al 1999. ( Anomenar espectacle, a aquest acte de maltractament animal, ja es per si sol, una aberració.).

               Aquest "torneig", es fà, el primer dimarts després del 8 de setembre, dintre de les festes de "Nuestra Señora la Virgen de la Peña", que es la patrona de Tordesillas. El torneig consisteix en perseguir, caçar, i matar a un toro, que ha estat deixat anar a la plaça del poble, i es conduit per un grapat de "picadors" a cavall, o a peu, armats tots amb llances, que van clavan al toro durant tot el trajecte, fins arribar a la "vega" del riu "Duero", on comença propiament el torneig, i es on se li dona mort, a cops de llança. Al 1966, i arràn d'unes imatges esfereidores, difoses a travès del NO-DO, es va canviar el reglament, i es va prohibir, llancejar al toro, a camp obert. Al 1970, però, i degut a les presions de les autoritats i aficions taurines, es va tornar a autoritzar el torneig, tal i com "mana" la tradició.

                Els ultims anys, hi ha hagut molta polèmica, i fins i tot, s'han  produit enfrontaments, entre els veins de Tordesillas, i els contraris a qualsevol forma de maltractament animal. El PACMA, partit animalista contra el maltractament animal, són dels més actius, a l'hora de lluitar contra aquesta pràctica, i al 2010, va llençar la campanya, " Trenca una llança ", on 400 artistes van signar un manifest per la seva abolició. Al 2012, Izquierda Plural, va enregistrar una proposta no de llei, al congrés, on insta al govern a posar fi al torneig.
Els detractors de la festa, argumenten que en aquest cas, no es tracta d'una lluita en " igualtat de condicions ", entre un home i un toro, sino que creuen que es tracta d'un llinxament colectiu, per part d'un grup de gent, enfurismada.

                 Els defensors del torneig, el justifiquen, dient que es tracta d'una tradició centenaria, i l'alcalde de Tordesillas, el socialista Jose Antonio Gonzalez Poncela, va arribar a dir al 2013, que el toro " sent dolor, però no pateix ", i que aquest torneig, quintuplica la població de Tordesillas, en un dia laborable. Ara ha denunciat, davant la guardia civil, que rep amenaces de mort, a través de les xarxes socials, des de fà uns anys.
Pedro Sanchez, ha declarat que l'avergonyeix "el toro de la vega ", però, també ha dit, que no intercedirà davant l'alcalde de Tordesillas, ja que no vol interferir en la politica local. Es a dir, que no vol "mullar-se". Això si, ha dit que si arriba a La Moncloa, farà una llei per prohibir-lo. El líder socialista, de la comunitat de Castella-Lleó, ha manifestat, que les competències en aquets aspectes, correspon al govern de la Junta de Castella-Lleó, pasan el "mort", o en aquest cas, "la mort" del toro, al partit popular.

                  Aquest any, però, les bases de Podemos, a través de les xarxes socials, volien endegar un boicot al "Toro de la Vega", i pretenien, amb el màxim nombre de persones posibles, fer una acampada, just al lloc on es conduit el toro, per matar-lo. Van contactar amb el PACMA, per tal d'aconseguir el seu suport, però, per estrany que pugui semblar, s'ha desmarcat de la movilització, argumentan, que, es un acte de les bases i per tant no es oficial, perque no estan avalats per cap dirigent dels cercles de Podemos. El PACMA, ha deixat clar, que no farà cap acció amb Podemos, fins que algun portaveu oficial de la cúpula del partit, digui la seva postura, sobre el maltractament animal.

                    El PACMA, ha enviat, però, un escrit al ajuntament de Tordesillas, demanant a l'alcalde que suspengui, in-extremis, el torneig, però la resposta de l'alcalde ha estat que, mentres el poble estigui a favor de fer-lo, ell defensarà i cumplirà amb la voluntat del poble.  
                                                                               
                                                                                 

                     Per tant, uns pels altres, el torneig es tornarà a celebrar. Ja s'ha escollit el toro, que serà el protagonista, Rompesuelas, un toro de 640 kilos, de sis anys, i el dimarts 16 de setembre, sortirà als carrers de Tordesillas perque dotzenes de cavallistes li clavin les llances. Un cop arribat a la "vega", li seguiràn clavan les llances, i el guanyador serà qui aconsegueixi matar-lo.

                      No discuteixo, que sigui una tradició centenaria, però, si es centenaria, vol dir que han pasat alguns centenars d'anys, i el fet de continuar la tradició, vol dir, que la gent partidaria de fer-ho, no ha evolucionat gaire. I em refereixo, tant als participants, com als que van a veureu.Centenars de detractors, ja han anunciat la seva presència, la qual cosa fa preveure, que hi haura enfrontaments, com ve succeint els darrers anys.
No sé quina imatge donen a la resta del món, actes com aquets, però no deu ser gaire bona. Només podem esperar, que el seny s'apoderí de la gent de Tordesillas, i després de reflexionar, s'adonin que no treu cap a res, fer patir a un animal d'aquesta manera.......Intentar justificar-ho, perque es tracta d'una tradició centenaria, esta agafada amb pinces, perque també ho es " la crema de bruixes i heretges", i no ho veig. Precisament l'evolució cap un món més racional, es el que ens diferència dels animals, tot i que n'hi ha alguns, que poden ser " l'excepció que confirma la regla ".