El diumenge 20 de novembre s'han complert 41 anys de la mort del dictador Franco. Tot i que sembli mentida a una dotzena d'esglésies espanyoles, i algunes a Catalunya s'han celebrat misses en el seu honor. Uns dies abans el rei Felip VI feia al Congrés dels diputats el discurs d'inici de la legislatura. Durant el seu discurs han aparegut samarretes contra el rei, fent al·lusió a que la monarquia no la ha votat ningú, i fins i tot una bandera republicana. Paral·lelament a aquests fets va sortir a la llum una entrevista que la periodista Victòria Prego va fer al expresident del govern Adolfo Suàrez el 1995 i que no va arribar a emetre mai. En aquesta entrevista Suàrez reconeix que després de la mort de Franco, no es va fer un referèndum " monarquia vs república " perquè les enquestes deien que guanyaria la República, fet que ni l'exercit ni els franquistes que encara "remenaven les cireres" ho haurien acceptat mai. Franco va nomenar com el seu successor al aleshores príncep Joan Carles de Borbó d'acord amb la llei de successió de la Jefatura de l'estat de 1947.
Aquest referèndum, segons Suàrez, el demanaven els governs estrangers per les pressions que rebien de Felipe Gonzàlez que era realment qui volia que es fes. En les imatges de l'entrevista podem veure a Suàrez tapant-se el micròfon i fa aquestes declaracions pensant que no es gravaran. La solució perquè la consulta no es portes a terme va ser incloure la paraula rei i monarquia a la llei de la Reforma Política de 1977, i així poder dir que el referèndum ja s'havia fet. A partir d'aquí podem deduir que d'aleshores ençà ha estat tot una enganyifa amb una monarquia, una transició i un sistema polític ambigu perquè tot canvií sense que canvií res. El soroll de sabres havia de ser molt fort perquè periodistes, intel·lectuals i polítics de tota mena acceptessin el joc i guardessin aquesta informació mes de vint anys. O potser es que "qui paga mana " i el que es belluga no surt a la foto. Així tenim la Constitució que tenim plena d'ambigüitats on l'únic que queda clar es la indivisibilitat de l'estat i la espanyol, que es el que va demanar Franco al rei Joan Carles, - segons ha manifestat el propi rei -, poc abans de morir : que preserves per sobre de tot la unitat d' Espanya.
Arran dels escàndols econòmics i de faldilles que han envoltat sempre al rei Joan Carles I, afegits a l'acusació de corrupció en que s'ha vist involucrat el seu gendre Iñaki Urdangarin i de la que la Infanta Cristina també hi estaria implicada tot i que se n'ha sortit prou be, el rei va abdicar en favor del seu fill Felip que ocupa ara el tron sota el nom de Felip VI. Com hereu d'una monarquia imposada per Franco, també es un " rei imposat ".
Ànec Lluc
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada