diumenge, 3 de maig del 2015

Llistes fantasma ..............


                                                     
                Els darrers dies s'ha fet públic,que Psc i PP,a molts pobles petits de Catalunya,han presentat candidatures a les eleccions municipals d'enguany,mitjançant el que s'anomenen "Llistes Fantasmes".Cal diferenciar les "Llistes Fantasmes" de les "Llistes amb Fantasmes" ..... Anem a pams:
"Llistes Fantasmes" són formades a vegades per un sol o uns quants candidats,tot depenent del nombre d' habitants de cada poble.Aquets candidats són gent que no només no viu al poble en questiò si no que molts no saben ni on és troba ni les caracteristiques o costums,més enllà del que han llegit a la wikipedia. 

"Llistes amb Fantasmes"són formades per candidats del poble,que per el seu comportament els podem considerar com "fantasma".Acostuma a ser qui,malgrat no ha aconseguit ser l'alcalde,sempre ha estat per causes alienes a ell i a la campanya. 
En aquestes eleccions municipals,ha estat mijançant diversos diaris digitals,i a twitter on s'ha posat de manifest que una quarta part de les candidatures que han presentat,tant Psc com PP, són d'aquestes "Llistes Fantasmes".Perque ho fan ? ,que guanyen fent-ho ? , És una pràctica legal ? .......Mirem de contestar aquestes preguntes :

Perque ho fan ? - Són diverses les raons per les que és presenten aquest tipus de llistes.La primera és per no evidenciar que el partit perd presencia al territori.Si és manté el nombre de candidatures d'altres anys,és justifica,davant la direcciò del partit,la feina feta a comarques. D'aquesta manera s'aseguren el finançament de la campanya electoral d'arreu de Catalunya,i alguns dels directius territorials del partit "salven el cul " davant els "jefes ".

Que guanyen fent-ho ? - Ja hem comentat abans que les agrupacions provincials i locals reben del partit el finançament per la campanya,però és que a més,per cada candidatura reben una subvenciò de l'estat,pel sol fet de presentar-se.Després s'afegueixen les subvencions que reben depenent dels vots obtinguts,nombre de regidors,batlles etc....Al marge del estrictament monetari,també juga un paper molt important ,aconseguir el maxim nombre de vots per poder tenir presencia als consells comarcals i a les diputacions.

És una práctica legal ? - Doncs si,segons la llei electoral,no és necesari que els candidats tinguin cap mena de vincle amb el poble a on és presenten.Legal si,però ètic gens.En una societat on la politica esta molt desprestigiada,i més encara des de que van sortin dia si i dia també,casos de corrupciò,aquestes pràctiques tot i ser legals no ajuden a netejar la imatge dels politics.

              Els ajuntaments,són sens dubte,d'entre totes les institucions,les que estan més properes al ciutadà sobretot en pobles petits on és coneix tothom.El batlle i els regidors haurien de ser persones coneixedores del territori i de la seva problematica,i també,i això és encara més important,hauria de coneixer a la gent del poble.Estem parlant de pobles,que sovint no superen el centenar d'habitants i on sovint,els problemes i necesitats del poble,son generats i solucionats pels propis veins.En la futura llei electoral catalana,s'haurien de tenir amb compta aquestes coses.

               
Preguntats els representants,tant de Psc com de PP,les justificacions que han donat,han estat encara més patétiques que la propia presentaciò de les llistes en si.Per part del Psc,Lucena va dir que ell mateix habia estat un "fantasma" d'aquets en presentarse a les eleccions autonòmiques,quan residia a Madrid.Collboni va voler treure importancia dient que la presentaciò d'aquestes llistes era anecdotica.L'Alicia Sanchez Camacho que al 2011 prometia acabar amb aquestes pràctiques,no ha obert boca.Pel Partit Popular ha estat Enric Millo qui ha manifestat a la premsa,que la rao de presentar aquestes llistes era la dificultat de trobar gent dispossada a ser candidat,després de la presiò i amenaces rebudes per part dels sobiranistes.Ha arribat a comparar la situaciò,amb la que van viure els al pais basc,quan Eta va declarar als regidors populars com a objectius de la banda armada.Una pocasoltada i un menyspreu a tota la gent que va viure aquella situaciò tan terrible.

                De tota manera i lluny del que pensen els politics,la gent d'aquets pobles no és imbecil i saben a qui han de votar.La credibilitat i confiança d'els partits que fan aquest tipus de "trampes", queda molt minvada,perque una vegada més es demostra que aquest pais és una "fantasmada".


                                                                                 Ànec  Lluc