dimecres, 27 de maig del 2015

Municipals 2015......




              El diumenge 24 de maig van tenir lloc les eleccions municipals,arreu d'espanya i a onze comunitats és van celebrar també les autonòmiques.
Aquestes eleccions,tenien certs alicients,que les feien més interesants que en altres ocasions.Per una banda,estava l'efecte Podemos,que si bé no s'ha presentat per si  mateix,a ningu se li escapa que és troba darrera d'algunes formacions o si més no li dona suport.També calia veure els resultats que aconseguiria Ciudadanos,ara que presnta candidatures a moltes provincies de l'estat.El partit d'Albert Rivera ja ha participat a les eleccions andaluses i ja és al parlament andalus.

                Per altra banda estava per veure si al Partit Popular és veuria afectat pels casos de corrupciò, apareguts darrerament,o si els socialistes serien capaços d'aprofitar aquesta situaciò per recuperar terreny als populars.

                 A catalunya aquestes eleccions municipals tenien un caracter una mica excepcional,ja que, malgrat que no tothom ho volia reconeixer,eren com una primera volta de les plebiscitaries del 27 S.Un cop coneguts els resultats,tots s'han afanyat a dir que el proces s'ha frenat,que l'independentisme va a la baix etc....tot perque Ciu ha perdut l'alcaldia de Barcelona.Que Ciu hagi guanyat a la resta de Catalunya,no ho han mencionat.

                  Les enquestes previes a aquestes eleccions,pronosticaven una gran patacada del partit popular i els socialistes,com a representants de la vella politica.....també preveien una forta pujada de Podemos o els seus partits afins i de Ciudadanos.A Catalunya aquestss enquestes  ja alertaven de la posible perdua de l'alcaldia de Barcelona en favor de Barcelona en comú,la formacio que lidera Ada Colau.

                   Pel que fa al PP s'ha confirmat la castanya que s'han fotut arreu on tenia el govern.des de les eleccions del 2011 el mapa tenia el color blau del PP gairebé a tot arreu.Segons els resultats han perdut gairebé totes les majories absolutes i malgrat ser encara la força més votada a moltes circunscripcions li sera dificil tornar a formar govern.Els més que possibles pactes d'esquerres entre Psoe i Podemos,faran que hi hagi canvi de signe a molts llocs.....Extremadura,Castella-La-Manxa,Les Balears o Valencia,són algunes "places fortes populars"on ja no gobernaran.Fins i tot a Madrid,Cristina cifuentes necestarà de Ciudadanos per governar,al igual que Murcia i Castella-Lleò.

En l'ambit municipal,ni Esperanza Aguirre ni Rita Barberà podran ser alcaldesses,perque la oposició suma més que el PP a Madrid i València,respectivament.
Malgrat això,els dirigents populars segueixen dient que han guanyat les eleccions perque continuen sent la força més votada,i en això tenen raò,tot i haver perdut 5 milions de vots.Qui no és consola és perque no vol.

                    El Psoe per la seva banda,no surt molt ben parat d'aquets comicis,perque si bé és cert que retalla la distancia amb el PP,el cert és que ha baixat 3 punts des de 2011.Podrà governar a 8 comunitats,sempre i quan tingui el suport de Podemos,perque per si sols només ho poden fer a Asturies.Pel contrari,no han aconseguit ser l'alternativa al PP a les grans ciutats com Madrid,Barcelona,Valencia o Saragossa....i en molts altres llocs han passat a ser tercera o cuarta força per numero de vots i regidors.Si no és tingues amb compta el bon resultat de Susana Diaz a Andalusia,el resultat hauria esta esferidor.
Pedro Sanchez lluny de fer autocritica,s'ha mostrat força satisfet pels resultats i ha avisat a Rajoy,que això nomès és el començament del fi de la politic del PP.

                    A Catalunya tothom tenia posada la mirada en els vots que puguesin aconseguir els partits sobiranistes,perque tot i que molts deien que eren eleccions en clau municipal,tots tenien l'ull posat en el proces.Només cal veure la reacciò dels partits no soberanistes,que s'han afanyat a dir que el proces s'ha aturat,i que l'independentisme va a la baixa,quan precisament és tot al contrari donat que els partits sobiranistes,és a dir CIU+ERC+CUP sumen el 67% dels regidors....
El resultat més cridaner però ha estat el triomf de Barcelona en Comú a la ciutat de Barcelona que farà que Ada Colau sigui l'alcaldessa en detriment de Xavier Trias de Ciu,que ha perdut per un regidor.CIU ha baixat quatre regidors a la capital catalana,i és aqui on s'agafen per dir que el proces ha sortit tocat.No mencionen però que Psc en perd 7,el PP 6,i que C's entra a l'ajuntament amb 5,els mateixos que ERC,i la CUP n'aconsegueix 3.....com ja he dit abans,qui no és consola és perque no vol.

                    Sense entrar en polemiques que tampoc porten enlloc,nomès apuntar que CIU ha estat la força més votada i ha aconseguit 3000 i escaitx regidors,ERC hauria doblat els vots i la CUP els hauria quadruplicat.
Per contra el Psc s'emporta un altre patacada i només ha salvat els mobles a Tarragona,L'Hospitalet i Sta.Coloma de Gramanet.A LLeida,Cornellà o Sabadell,socialistes de tota la vida necesitaran algun acord,perque han perdut la majoria absoluta que tenien.
Del PP,nomès dirè que ha perdut 130.000 vots,i ni tan sols ha mantingut l'alcaldia a Badalona on sembla que un " pacte de perdedors ",com l'ha calificat l' Albiol,el faran fora de la cadira.
Ciutadans ha entrat a molts ajuntament,tot i que sembla que no amb la força que preveien les enquestes.Ha aconseguit 176 regidor a Catalunya,que no és molt ni poc.Depèn de qui faci la lectura.Només afegire que Ciutadans arreu d'espanya ha aconseguit 1400 regidors,mentre que ERC només a catalunya 2600. ( No tengo mas preguntas señorita).

                     No puc acabar sense destacar la victoria d'Ada Colau a Barcelona,que sera la propera alcaldessa.Barcelona en comú,ha estat la gran guanyadora d'aquestes eleccions,cosa que ja donaven per fet la majoria d'enquestes.Cal felicitar-los per la feina que han fet durant la campanya per convencer als barcelonins amb el seu projecte.No ho tindrà gens facil,perque ha guanyat amb 11 regidors,quan la majoria és de 21.Donat la fragmentaciò del ajuntament,s'hauran de fer jocs de magia per poder tancar acords,ja sigui de govern o putuals.

                      El mateix podem dir de molts ajuntaments,perque tot i que sera la força més votada que haura de formar govern,la fragmentaciò en la composiciò dels ajuntaments farà complicat trobar acords.Ara s'obre un periode de negociaciò,on els futurs alcaldables buscaran la forma de atraure a la resta de partits cap al seu programa.....La cosa esta interesant.

                                                                                                Ànec  Lluc