diumenge, 22 de gener de 2017

El "Valle de los ca√≠dos" ja no es franquista.ūüėé

                                                 Resultado de imagen de valle de los caidos    

         El "Valle de los ca√≠dos" es un conjunt monumental que es va construir entre 1940 i 1958 a la vall de Cuelgamuros a San Lorenzo de El Escorial". El dictador i general√≠ssim Francisco Franco en va ordenar la seva construcci√≥ amb la finalitat que li servis de tomba. De fet esta enterrat all√† amb el fundador de Falange Espanyola, Jos√© Antonio Primo de Rivera i amb 33.872 combatents a la guerra civil de les dues bandes. Va ser un conjunt monumental aixecat per perpetuar en el temps, segons el decret fundacional del 1 d'abril de 1940, la dimensi√≥ de la creuada i els heroics sacrificis que s'havien hagut de fer per la vict√≤ria i la transcend√®ncia que ha tingut pel futur d' Espanya. Mes endavant se li va voler donar una visi√≥ mes reconciliadora donant mes import√†ncia al pla religi√≥s i espiritual que fou corroborada pel papa Joan XXIII al 1960.
 Segons algunes fonts, en la seva construcci√≥ es va fer servir com a ma d'obra a presoners de guerra republicans, que rebaixaven la condemna a canvi de treball. Haurien treballat en aquesta obra uns 20.000 presoners de guerra. Altres fonts i historiadors desmenteixen aquestes xifres i tot i recon√®ixer que alguns presos si hi van treballar, aquests no excedien de la cinquantena. 
A l'abadia hi un arxiu on es troben les fitxes amb les dades de gairebé la meitat dels cossos que hi han enterrats, mentre que de l'altre meitat es desconeix la seva identitat, però a ben segur van ser traslladats des de foses comuns de Tarragona, Badajoz, Teruel, Brunete etc. un cop acabada la guerra. El 20 de novembre de cada any, el recinte es punt de reunió obligat per les formacions d'ultradreta espanyola per commemorar la data de la mort de Franco i de Primo de Rivera. Es dona la circumstancia que sempre hi ha flors fresques a la tomba de Franco posades per persones que pensen que el regim franquista es va caracteritzar per la defensa de la llibertat. Son persones que integren la Fundació Francisco Franco i que 40 anys després segueixen posant flors com a mostra que no l'han oblidat. A les misses que s'hi celebren els assistents resen per la unitat d' Espanya. Jorge Fdez. Díaz hi ha assistit en diverses ocasions i fins i tot ha manifestat que hi va temporades per "meditar".

        Un cop acabada la dictadura amb la mort de Franco, ( fet del que ja fa 40 anys encara que sigui dif√≠cil de creure ), Adolfo Su√°rez i Felipe Gonz√°lez van voler crear una comissi√≥ per veure que es fa amb el monument per√≤ no se'n van sortir. Zapatero va convocar un comit√® d'experts, que van comprovar que la titularitat del Valle de los Ca√≠dos pertany a la Fundaci√≥ de la Santa Creu en virtut d'un decret de 1957 i que te la finalitat de pregar a Deu, pels morts de la Creuada Nacional. Es va arribar a la conclusi√≥ que s'havia de fer una nova llei perqu√® el monument sigui regulat per Patrimoni Nacional. L'informe per√≤ va arribar al 2011, quan el PP ja ocupava el govern i la proposta de treure a Franco i fer un museu a la mem√≤ria hist√≤rica va acabar a un calaix. 40 anys despr√©s de la seva mort el Valle de los Ca√≠dos segueix tal i com Franco ho va deixar "atado y bien atado". Tots els intents de treure de la bas√≠lica la tomba de Franco, que al cap i a la fi no va "caure"durant la guerra civil, van fracassar. Tamb√© han estat infructuosos els intents l'exhumaci√≥ d'aquelles v√≠ctimes republicanes enterrades all√† sense consentiment familiar. Tampoc s'ha aconseguit enterrar al mateix lloc del conjunt monumental a totes les v√≠ctimes i per tant es mant√© viva la "jerarquia franquista", i la exist√®ncia de cad√†vers de primera i segona.

         La llei de mem√≤ria hist√≤rica estableix que el Valle de los Ca√≠dos es regir√† estrictament per les normes aplicables a llocs religiosos i cementiris p√ļblics, i prohibeix els actes pol√≠tics que facin refer√®ncia a la guerra civil o al franquisme. Tamb√© obre la possibilitat de que sigui un lloc de reconciliaci√≥ i reparaci√≥ de la mem√≤ria democr√†tica. Malgrat que aquesta llei ho prohibeix, any darrera any es fan per part de la Falange i la Fundaci√≥ Francisco Franco celebren homenatges per commemorar la data de la mort de Franco i Primo de Rivera.

          Aquesta setmana el senador Carles Mulet de Comprom√≠s, ha fet dues preguntes al govern sobre que es pot fer per "desfranquitzar el Valle de los caidos", i "deixar anar llast amb el seu passat ideol√≤gic". El govern ha contestat que amb la llei de mem√≤ria hist√≤rica de 2007 ja queda clar que ara mateix el monument ja no te significat franquista. Segons aquesta llei la fundaci√≥ que gestiona el monument ha d'honrar i rehabilitar la mem√≤ria de "totes" les persones mortes a la Guerra Civil. Mulet creu que aix√≤ no s'est√† complint i nom√©s cal veure que mentre les tombes de Franco i Primo de Rivera presideixen el temple en un lloc privilegiat de la bas√≠lica, milers de cossos republicans estan amuntegats sense cap ressenya ni menci√≥. El govern fonamenta la impossibilitat de canviar de lloc els cossos de Franco i Primo de Rivera per la gran dificultat de fer-ho i al·ludeix a l'informe fet per la comissi√≥ d'experts al 2011. Certament l'informe indica la gran complexitat de traslladar les restes, per√≤ aix√≠ i tot recomanava que es port√©s a terme. Mulet conclou que l'executiu del PP es troba c√≤mode amb el manteniment d'aquest monument d'exaltaci√≥ franquista i critica que no es compleixi la llei de Mem√≤ria Hist√≤rica. Es una vergonya que es mantingui un conjunt monumental en honor d'un dictardor com Franco i un dirigent feixista com Primo de Rivera i que les seves restes ocupin un lloc preferent al mausoleu, mentre milers de v√≠ctimes estan enterrats i oblidats a les seves parets.

            S'han de tenir "quadrats" i molta barra per dir que aquest conjunt monumental ja no es un s√≠mbol franquista. Nom√©s cal veure les formacions i associacions que acudeixen puntualment cada cop que hi ha una data significativa amb el franquisme per retre homenatges a Franco i Rivera. El Partit Popular ien alguna ocasi√≥ s'han negat a condemnar els crims del franquisme. El govern del PP ha desobe√Įt reiteradament una ordre de la Interpol d'extradici√≥ de 19 ex alts c√†rrecs de Franco sol·licitada per una jutgessa argentina que esta investigant alguns crims del franquisme. Ha de ser precisament la just√≠cia d'un altre pa√≠s la que investigui el franquisme, perqu√® a Espanya, Baltasar Garz√≥n ho va intentar i va acabar apartat de l'Audi√®ncia Nacional. Ara es despenja negant el caracter franquista del "Valle de los Ca√≠dos". Riure per no plorar......                                                                                                              √Änec  Lluc
        

          
Publica un comentari a l'entrada