Aquests darrers dies s'ha desfermat la polèmica arran d'unes declaracions del president de la Generalitat Carles Puigdemont a la cadena Ser, quan va afirmar que d'aquí a un any ja no seria el president del govern català. De la mateixa manera va voler deixar clar, que tampoc seria el candidat del PDECAT en unes noves eleccions catalanes. No s'entén però la sorpresa davant aquestes declaracions, perquè cal recordar que el "mandat presidencial" que va adquirir Junts Pel Si el 27 S era per un termini de 18 mesos com a màxim. El mateix Artur Mas, que es qui havia de ser president en un principi, es va comprometre a marxar i a no presentar-se a les eleccions constituents que es celebrarien en un màxim de 18 mesos. Això almenys es el que marcava el full de ruta de JxSí. Amb els resultats del 27 S i degut a la "dependència" de la CUP per tirar-lo endavant, aquest full de ruta ha sofert algunes variacions. La primera va ser el "pas al costat" que va haver de fer Artur Mas per les exigències dels cupaires. Així va ser com Carles Puigdemont, aleshores alcalde de Girona, va ser nomenat president de la Generalitat entomant també el repte de portar Catalunya cap a la independència o a les seves portes. Al juny va arribar el primer gerro d'aigua freda per l'independentisme quan la CUP, malgrat el compromís adquirit amb JxSí va esmenar la totalitat dels pressupostos que van quedar rebutjats amb els vots de la CUP, PP, PSC, CSQP i C's.
El president Puigdemont va obrir llavors una nova etapa, anunciant pel setembre una qüestió de confiança, que cas de no superar hauria suposat la convocatòria de noves eleccions i hauria deixat en evidència el fracàs del procés. Per tal de superar la qüestió de confiança, el president Puigdemont va anunciar la celebració d'un referèndum, acordat amb l'estat o unilateral que s'hauria de celebrar com a molt tard el setembre de 2017. Aquest anunci de referèndum va satisfer la CUP ja que era una de les seves demandes. El passat desembre el govern de JxSí amb els vots favorables de la CUP va aconseguir que els pressupostos de 2017 fossin admesos a tràmit i puguin ser "negociats" al parlament, tot i que els cupaires avisaven que en cap cas això no significava que aprovaven els comptes, ja que els definitius els haurà d'aprovar primer l'assemblea cupaire que es farà el 28 de gener. Per la seva banda JxSí ja ha manifestat que aprovar els pressupostos es "vital" pel procés, i que sense pressupostos no hi haurà referèndum i molt probablement s'avancin les eleccions.
Sigui com sigui, el que sembla força clar es que hi haurà eleccions, ja siguin autonomiques, com fa uns dies demanava Xavier Domènech, o constituents, un cop celebrat, i guanyat pel "SI" el referèndum. I el que sembla clar almenys, ara per ara, es que Carles Puigdemont no vol repetir com a candidat. Fonts del PDECAT han dit que de moment no es plantegen el debat successori, perquè es mostren força convençuts, al igual que ERC, que la CUP acabarà aprovant els pressupostos i es podrà fer el referèndum unilateral però "vinculant", perquè el acordat amb l'estat, Rajoy ja ha dit que res de res. Per cert que els de CSQP ja s'han desmarcat del referèndum unilateral i segueixen demanant un acord amb l'estat, tot i saber per activa i per passiva que es impossible.
Ànec Lluc
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada