dimarts, 24 de gener del 2017

Jo pregunto........

          Amb el títol de " Jo pregunto ", TV3 va programar diumenge a la nit un acte des del remodelat teatre Conservatori de Manresa, on dotze ciutadans havien de preguntar tot allò que volguessin al president de la Generalitat Carles Puigdemont. Aquests dotze ciutadans sortirien d'una tria feta pels responsables del programa entre tots aquells que prèviament s'hagin apuntat a la web que TV3 habilitarà a tal efecte. Aquests "castings", en forma de debats, van tenir lloc a una sala de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona els dies 10 i 11 de gener.

          A les 22.00 hores va començar el programa amb les presentacions de rigor a càrrec d'una Lídia Heredia que després de fetes les presentacions pertinents ha hagut de demanar "anar per feina" per agilitzar el programa. Es va començar a parlar de precarietat laboral, els joves que marxen fora, els problemes d'habitatge, la pobresa energètica i la manca d'inversió en educació o sanitat. El president anava contestant força be punt per punt, dient que s'estan fent coses però el principal problema es la manca de finançament. Si be la cosa va comença amablement, ben aviat el programa es va convertir en un dur interrogatori fins al punt de que semblava mes una sessió de control al govern de les que es fan al parlament per part de l'oposició que no un programa on el president contesta als ciutadans. Alguns moments donava la sensació de que Catalunya era un caos total i s'acusava al president de no fer res per arreglar-ho. Dos dels entrevistadors mes punyents i que mes van replicar al president van ser precisament dos manresans, el politòleg Joan Gíl i Lluís Cano, director d'una escola manresana. Força polèmica va despertar també María del Carmen Penacho, que havia estat bibliotecària a l'institut Lluís de Peguera de Manresa.

           Un cop acabat el programa molts ens vam assabentar que els 12 ciutadans "de carrer" que havien estat triats per fer les preguntes no eren ben be "de carrer". Va començar a circular per les xarxes una llista amb la identitat i afiliació d'aquestes dotze persones: una interventora de C's, el cap de llista d'ICV a Manresa, la portaveu de la PAH a la Sagrera, la delegada sindical de Metges per Catalunya, l'adjunt del Comuns a Reus, el delegat d'Unió de pagesos a les Garrigues, el vicesecretari de la Cup a Manresa, la portaveu d'una ass. de veïns i la responsable de gent gran de Societat Civil Catalana. Tots van estar presentats com ciutadans sense fer esment als seus càrrecs. Aquest fet es el que ha despertat les critiques a les xarxes per considerar que els presentadors ho haurien d'haver explicat, encara que parlessin a nivell individual.
Segons s'ha conegut després els participants al "casting" escollien a sis entrevistadors, i els altres tres s'escollien segons els criteris de TV3. També s'assegura que en cap moment es va demanar l'afiliació als participants, però no deixa de ser curiós que la majoria d'escollits tinguin una afiliació o afinitat política "contraria " al president.

           El PDEcat ja ha mostrat la seva queixa perquè el país no estava representat en tota la seva diversitat, que es el que anunciava el programa. Els preguntadors no preguntaven si no que afirmaven i evidentment no tenien la frescor i espontaneïtat de la "gent de carrer" com ens volien fer creure els presentadors. Eren delegats i representants de partits, sindicats i associacions que defensaven les seves postures, per suposat legitimes, però no era el que s'havia anunciat. Malgrat l'ensarronada, el president se'n va sortir força be, responen tot allò que se li va preguntar. Va aguantar estoicament tres hores d'interrogatori amb preguntes incomodes,exabruptes i alguna sortida de to.


                                                                                                              Ànec  Lluc