dimecres, 11 de gener del 2017

Xantatge a la CUP ? ......

            Quan es parla de xantatge a la CUP, tothom mira cap a Junts Pel Sí. Els fets però ens demostren una vegada mes que el veritable xantatge no prové dels "burgesos" catalans, com s'acostuma a qualificar a JxSí, malgrat que ERC en formi part, si no que ve dels que s'autoproclamen "esquerra catalana" de CSQP i els Comuns d'Ada Colau. La primera part d'aquest xantatge, el varem poder veure fa un any, amb la pressió que va rebre la CUP per no fer president a Artur Mas. Els cupaires van voler justificar aquell "Veto a Mas", comuna eina indispensable per eixamplar la "base" independentista. Un any després, tinc la sensació de que el "pas al costat" de Mas, no ha eixamplat gairebé res. Al juny els cupaires van esmenar la totalitat d'uns pressupostos que augmentaven la despesa social en uns 1000 M €, que potser no eren els mes socials, però era millor que prorrogar els anteriors. Els cupaires van caure al parany de CSQP que amb la resta de l'oposició els acusava de fer el joc als convergents. ( Vull remarcar que durant tota la legislatura, tota l'oposició es refereix al govern de la Generalitat com si fos de CDC, menyspreant d'aquesta manera la feina que fan els membres d' ERC, els Demòcrates i els independents que formen la coalició de JxSí.). Un cop tombats els pressupostos els mateixos cupaires es van adonar del seu error, que van intentar justificar dient que els pactes "muten". Tothom entenia que el pas al costat de Mas, havia de servir per donar estabilitat al govern de Puigdemont.

            En la qüestió de confiança que va presentar Carles Puigdemont, el president va incloure en el "full de ruta" una de les reivindicacions de la CUP com es el RUI. Amb el ja famós "Referèndum o referèndum" donava resposta a la petició dels cupaires de garantir un referèndum per Catalunya, acordat o no amb l'estat. JxSí volia d'aquesta manera acostar-se als Comuns-CSQP, defensors acèrrims del referèndum. Malauradament i després que el referèndum acordat s'ha demostrat un cop mes que es impossible, els Comuns ja s'han desmarcat. JxSí i la CUP mantenen ferma la voluntat de fer-lo unilateral al setembre de 2017.

             Malgrat això sembla que la CUP torna a patir l'assetjament dels "poscos" que ja els tornen a acusar de fer el joc a Convergència, ( ara PDECAT). La CUP també torna a sembrar el dubte sobre si aprovaran els comptes o no. De moment donen suport a les vagues d'ensenyament que han convocat els sindicats pel 9 de febrer, ( el mateix dia que s'han de votar els pressupostos ). La CGT n'ha convocat una el 18 de gener, dia en que suposadament comencen les negociacions per l'aprovació o no dels pressupostos. Eulàlia Reguant per la seva banda, també s'ha mostrat d'acord amb les reivindicacions dels sindicats de sanitat que atribueixen el col·lapse de les urgències de molts hospitals a les retallades que pateixen des de 2010. Denuncien també que la despesa en aquests àmbits es molt inferior a la dels moments àlgids de l'economia. ( Imagino que el nivell d'ingressos també es, encara molt inferior. ). Un altre tema de discrepància es la renda garantida de ciutadania. La CUP xifra en 760 M€ els diners que s'haurien de treure d'algunes partides ja previstes per atendre mes despesa social. De tota manera, serà el Consell Polític de la CUP del 28 de gener, qui decidirà si els aproven o no.

            La CUP rebrà tota mena de pressions per part dels Comuns, sindicats i entitats socials perquè no facin costat a la "dreta catalana" que segons ells representa JxSí. Espero pel be del país que la CUP no escolti els cants de sirena dels Comuns, que només es mouen per interès propi. Els cupaires haurien d'entendre que la independència de Catalunya s'ha de fer amb aquesta dreta, o no es farà. La complexitat de la CUP fa que les seves decisions siguin imprevisibles i moltes vegades difícils d'entendre. Tornem a ser al juny de 2016, pendents de l'aprovació o no dels pressupostos per part de la CUP. Veurem si els cupaires prioritzen el camí cap a la independència o la lluita social des de l'autonomisme.
JxSí ja ha advertit a la CUP que si no hi ha pressupostos s'acaba la legislatura i es convoquen eleccions el mes aviat possible. Els cupaires entenen aquest avis com un nou xantatge però no s'han queixat del que pateixen per part dels Comuns, que precisament el que volen es la convocatoria d'unes noves eleccions autonomiques, tal com va manifestar Xavier Domènech fa uns dies.


                                                                                                           Ànec  Lluc