divendres, 20 de gener del 2017

Súria 20 de gener : "Vot de poble".......

          Avui 20 de gener, el poble de Súria renova com cada any el "vot de poble" en honor de Sant Sebastià que es el copatró de la vila. Aquesta celebració es fa des de 1885, any en que una epidèmia de còlera al poble que va provocar al voltant de 126 víctimes mortals en una població de 1700 habitants. L'epidèmia va començar el 5 de setembre i l'últim en morir ho va fer el 21 d'octubre. L'Ajuntament va formar una Junta d' Ajuda als Damnificats, prenent un seguit de mesures per tal de combatre l'epidèmia: els aliments sòlids i líquids es bullien, així com les robes; els objectes personals dels morts havien de ser cremats i el lloc d'enterrament es va desplaçar a les Cabanasses. El Governador Civil de l'època Sr. Gonzàlez Solesio va visitar personalment la vila i va fer entrega a l'Ajuntament de 2000 pessetes. concedides pel seu organisme. El primer carrer que va visitar va ser el Raval Nou. L'Ajuntament en agraïment va canviar el nom del carrer pel del Governador, Gonzàlez Solesio, que avui dia encara es manté. Des de la Diputació també es va rebre ajuda en forma de material sanitari, personal d'infermeria i metges. Alguns caps de la Diputació van visitar la població, fet que va originar que a un dels nous carrers de la vila se li poses per nom carrer Diputació.

          A d'alt d'un turó a les afores de la vila s'alçava l'ermita de Sant Salvador del Quer o Sant Salvador el Vell que era una ermita del romànic del segle XII. Anys mes tard es va reconstruir l'ermita i s'hi va afegir una gran creu lluminosa. El 20 de setembre de 1885, el poble de Súria anà en processó cap a l'ermita i va baixar la imatge de Sant Sebastià, que era un sant molt venerat i protector contra la pesta, per portar-lo fins a l'església parroquial del Poble Vell i un cop allí reunits van fer el "vot de poble" consistent en declarar festiu el dia de Sant Sebastià si els deslliurava de la pesta.
Des d'aleshores el 20 de gener es festiu a la vila i s'ha acabat convertint en la "festa major petita" i Sant Sebastià s'ha convertit en el copatró de la vila. A mes de la missa solemne que te lloc a l'església de Sant Cristòfol, també te lloc una cercavila, amb ball de gegants, ball de sardanes i una "galejada" matinal a càrrec dels trabucaires del Tro Gros.


                                                                                                             Ànec  Lluc