dimecres, 30 de desembre del 2015

Espanya tampoc ho te fàcil per fer govern......

                                                                       

                      El 20 D es van celebrar a espanya les eleccions generals al congrés i al senat i com va passar el 27 S a Catalunya els resultats no van ser ni de bon tros per llençar coets pel que fa a poder formar un govern una mica estable a l' estat espanyol. Com era d' esperar el Partit Popular va perdre 80 escons i es va quedar amb 122. El Psoe de Sànchez va obtenir el pitjor resultat de la seva historia i es va quedar amb 90. La castanya del Psc també va ser sonada i es va quedar amb 8. Podemos de Pablo Iglesias i la "confluència" de les territorials va aconseguir 69 escons que tot i ser un bon resultat, va ser una mica curt i no li permet gaire marge de maniobra. Albert Rivera va ser el "perdedor" de la nit perquè els 40 escons que finalment va treure quedaven molt lluny del que pronosticaven les enquestes que fins i tot el feien "president". Això passa per vendre la pell de l'os, abans de caçar-lo.
A Catalunya el guanyador va ser la coalició d' "EnComú-Podem", que no es mes que una reedició de CSQP del 27 S amb els "Colauers" de "BCNenComú", per aprofitar la popularitat d' Ada Colau que va participar activament en campanya i va treure 12 escons, sent la força mes votada. S'ha de dir que van prometre fer un referèndum vinculant a Catalunya que m'agradarà veure "Com","Quan" i amb "QUI" el poden fer, perquè una cosa es cridar " si se puede" i un altre fer-ho. En segon lloc va quedar ERC gràcies a la bona campanya de Gabriel Rufiàn i Joan Tardà. La coalició DL de Quico Homs va aconseguir 8 escons, els mateixos que el Psc de Carme Chacón. El PP en la seva línia a Catalunya va treure només 5 escons i la patacada de la nit va ser de C's de Girauta & cia. que només va treure 5 escons igualant al PP i perdent 300.000 vots en comparació al 27S.

                     Amb aquests resultats la formació d'un govern sembla força complicada. Rajoy com a candidat de la força més votada ha començat a cridar a la resta de caps polítics per veure les possibilitats d' arribar a pactes i evitar repetir eleccions. Amb Pedro Sànchez ho van enllestir en vint minuts perquè el cap del Psoe li va deixar clar que de cap manera facilitaria la seva investidura perquè segons al seu parer els ciutadans el 20 D van demanar un canvi. El seguen en passar per la Moncloa va ser Pablo Iglesias que segons va dir ell mateix, després de dues hores de reunió, van parlar de tot. No es cap sorpresa però que les polítiques de PP i Podemos son com l'oli i l' aigua, al marge de que la linia vermella de Podemos es el referèndum català, i el PP no l' acceptarà mai. Rivera es l' únic que estaria disposat a abstenir-se - que no donar suport - a una possible investidura de Rajoy, en cas que el Psoe també ho fes, perquè ell sol no pot fer res.

                      Els barons del Psoe encapçalats per Susanna Díaz han avisat a Sànchez que ni se li passi pel cap un pacte amb Podemos, perquè la unitat d' espanya no es negocia i el partit d' Iglesias, com ja he dit abans, vol fer un referèndum a Catalunya. Pedro Sànchez te a mes una lluita interna ja que Susanna Díaz li esta movent la cadira i agafant posicions de cara al congrés socialista que s'ha de fer al febrer.

                      Pablo Iglesias, a la roda de premsa que va fer a la sortida de la reunió amb Rajoy va deixar entreveure que no li desagradaria una nova convocatòria d'eleccions, perquè el seu discurs semblava mes un discurs de pre-campanya que una explicació de com havia anat la reunió. Podemos que ha anat a les eleccions del 20D amb els representants territorials de les "mareas" te les mans lligades al compromís que va fer de celebrar el referèndum català, cosa que cap mes partit esta disposat a acceptar.

                      Ciutadans esta disposat a facilitar que governi la llista mes votada que ha estat el PP, però ell sol no pot fer-ho i per tant ha ofert al Psoe una mena d'aliança a tres bandes PP-Psoe-C's per tal d' assegurar la unitat d' espanya que la única cosa en que tots tres estarien d'acord a la vegada que deixarien sol a Podemos, en la voluntat de fer un referèndum i de reformar la constitució. El Psoe però, almenys en principi no sembla que estigui gaire disposat a fer-ho.

                       Una darrera alternativa seria que Podemos i el Psoe pactessin entre ells tot i que sembla força complicat perquè necessiten el vots dels partits d'esquerres autonòmics i l'abstenció de com a mínim Democràcia i llibertat, cosa força difícil perquè hi ha interessos contraposats. Cert es que en política no hi ha gairebé res impossible i coses més estranyes s'han vist però si a Catalunya tot apunta a eleccions anticipades al març tot fa sembla que a Espanya van pel mateix camí.


                                                                                                          Ànec   Lluc