dimecres, 27 de gener del 2016

Podemos o la cançó de l' enfadós ......

              A podemos li ha durat poc l'alegria pel " Ordago a la Mayor" que llençava al Psoe mitjançant una roda de premsa divendres passat a la sortida de la reunió amb el rei. Primer va haver d'aguantar que Pedro Sànchez no entomes be la seva proposta que alguns dirigents del Psoe van qualificar de xantatge al exigir la vicepresidència pel propi Iglesias i alguns ministeris mes per la formació. Resulta que quan esperava la trucada de Pedro Sànchez, aquest va fer saber que dissabte havia estat parlant amb Albert Rivera tot i que no va transcendir de que van parlar. Finalment va ser diumenge quan va ser el propi Pablo Iglesias qui va haver de trucar Sànchez desprès que aquest hagués fet un tuit dient que no l'hi havia agafat el telèfon. Van parlar 20 minuts però no van dir de que va anar la conversa. Pablo Iglesias va fer un tuit on deia que " informaria en breve".

               Dilluns al mati Pablo Iglesias i Iñigo Errejon deixaven veure el seu enuig perquè els socialistes no donaven el vist i plau a la seva proposta. Argumentaven que Espanya no es podia permetre mes aquesta situació de bloqueig davant l'emergència social que travessa el país. Cal recordar però que els de podemos ja venien enfadats pels pactes a la Mesa de congrés on acusen al Psoe d'aconseguir la presidència per Patxi López a canvi de cedir la majoria d'aquesta mesa a PP i C's. Al Senat la cosa es mes greu ja que podemos s'ha quedat sense representació a la mesa en detriment del PNB. Això venia a afegir-se a la polèmica que s'havia suscitat pels quatre grups parlamentaris que demanava Podemos per poder complir la promesa feta per les confluències a Catalunya, Galícia i València. Finalment i segons el reglament del congrés Podemos tindrà un sol grup, cosa que ha fet que la confluència valenciana s'hagi trencat i els quatre diputats de Compromís hagin acabat al grup mixt.
Qui si ha aconseguit grup propi després de alguns entrebancs i deliberacions han estat ERC i DL, la qual cosa ha encès encarà mes els ànims de la formació " morada" que ja comença a estar negra.

                 Per acabar-ho d'arrodonir avui s'ha fet la configuració del nou parlament i s'han repartit els escons on seuran els diputats si s'acaba investint un president i no es convoquen noves eleccions. En aquesta distribució a Podemos li ha tocat anar al "galliner" segons paraules del propi Iglesias. Efectivament han anat a parar a les ultimes files just darrera dels socialistes, C's, DL i PNB. Això no ha agradat gens a la gent de Podemos que ha qualificat el fet com el fruit del pacte PP-Psoe-C's a la composició de la Mesa del congrés.

                                                                       



                 Aquesta mala maror no es precisament l'ambient mes adequat perquè acabi quallant el pacte d'esquerres entre Psoe i Podem, però amb política mai es pot dir "blat fins que es al sac i ben lligat" i a Catalunya ho sabem per experiència propia i de no fa gaires dies. Ara comença una nova ronda de compareixences amb el rei i la setmana que ve veurem si algú es veu amb cor de fer govern, cosa que sembla que sera força difícil.

     
                                                                                                      Ànec  Lluc