dimecres, 13 de gener del 2016

Podemos.....en fora de joc.....

                                                                               


                Avui es constitueix el congrés dels diputats a Madrid i fruit de l'acord entre PP-Psoe-C's també s'ha repartit la composició de la Mesa. Aquesta Mesa estarà presidida pel socialista Patxi López, tres membres del PP, dos per ciutadans dos per Podemos i un altre pels socialistes. Així doncs s'ha formalitzat el primer gran pacte d'estat entre els "tres del Bunker" com ha qualificat Pablo Iglesias l'acord entre PP-Psoe i C's. D' aquesta manera no s'ha pogut portar a terme una majoria d'esquerres a la Mesa del congrés ja que aquesta majoria la tindrien almenys a priori el PP amb 3 llocs + 2 llocs per C's. Podemos no ha volgut participar a l'acord i per tant ha quedat en "fora de joc" i els dos llocs que ha aconseguit han estat atorgats pràcticament d'ofici. Falta veure si els acceptarà o hi renunciarà per fer palès el seu desacord. Pedro Sànchez va voler convèncer a Pablo Iglesias perquè se sumes a l' acord però l'exigència de Podemos de tenir quatre grups parlamentaris ho ha fet impossible.

                Pel que fa a la demanda de Podemos de tenir quatre grups parlamentaris sembla que també han quedat en "fora de joc" perquè el reglament del congrés no ho permet. En les eleccions generals del 20 D, la formació de Pablo Iglesias es va presentar a diversos llocs en coalició ( EnComú-Podem a Catalunya, Compromís-Podem a València i Marea a Galícia.), amb la promesa de que es constituirien en grups separats al congrés. Malgrat això a l'hora de presentar els resultats de Podemos el 20 D sempre ens han "venut" que la formació lila havia aconseguit 69 escons, que es la suma de les quatre. Aquesta podria ser la raó de que aplicant el reglament del congrés els 69 escons de Podemos estiguin en un sol grup.

                 Pel que fa al tema del referèndum per Catalunya que va ser una de les promeses estrella d'EnComú-Podem el 20 D, Xavier Domènech ha reconegut que el Psoe ja els ha fet arribar que l'oblidin si volen arribar a algun acord. També ha manifestat que aquest referèndum hauria de ser el punt més assumible però que tenen davant tres formacions que no l'accepten. Es a dir que tornen a quedar en fora de joc.

                  Pablo Iglesias aquest mati al Congrés ha deixat evident el seu enuig quan ha tingut dues enganxades amb Albert Rivera i Pedro Sànchez. Els hi ha retret que hagin pactat amb el PP la formació de la Mesa i que hagin impedit que tingues quatre grups propis. Així doncs i tal com estan les coses els de Podemos que estaven molt contents pel resultat del 20 D, de moment "no han pogut" i es queden en " fora de joc ". 


                                                                                                     Ànec  Lluc