dimarts, 2 de febrer del 2016

El Psoe sembla "Can 60".....

                                                                       

                                                             


                 Avui dilluns i després de que el cap de setmana passat se celebres el Congrés Confederal del Psoe s' han filtrat a la premsa algunes de les discrepàncies que van haver-hi entre els anomenats "barons" o pesos pesants del partit i Pedro Sànchez, que tot i ser el secretari general no sembla que compti amb gaires suports, si mes no de la direcció del partit. Val a dir que aquestes filtracions han sortit perquè algun dels assistents a la reunió les va gravar i ha tingut interès en que es facin públiques. Durant tota la setmana les "velles glories" del partit havien deixat anar la seva opinió sobre pactar amb Podemos, ja que els veuen com l' enemic que poc a poc els va esgarrapant vots i va ocupant el seu lloc en la política espanyola. Una defensora d'aquesta tesis es Susanna Díaz que ha arribat a dir que la proposta de Pablo Iglesias es humiliant pel Psoe. Per altre banda els dirigents territorials del Psoe reiteren una vegada mes que no es pot pactar de cap manera amb partits independentistes, en clara referència a ERC-DL, encara que sense nomenar-los.

                  Susanna Díaz com es pot escoltar en una d'aquestes filtracions, li va retreure a Pedro Sànchez que el 20 D, el Psoe va treure els pitjors resultats de la seva historia i va ser incapaç de guanyar a un PP molt tacat per la corrupció i amb un govern nefast els últims quatre anys. Altres com Fdez. Vara va dir que potser ja es hora de negociar i es podia començar amb Ciutadans, amb una abstenció de Podemos. Aquesta es una de les opcions que te el Psoe de fer govern si finalment el rei li fa l' encàrrec a Sànchez. Cert es que no te gaires possibilitats de quallar perquè tant Podemos com Ciutadans han dit que no facilitaran de cap manera un govern on hi hagi l' altre.
L'altre possibilitat seria Psoe amb Podemos mes IU i Pnb, però aquesta opció faria necessària com a minim l' abstenció dels partits independentistes, però els mateixos socialistes han dit que no volen de cap de les maneres el seu suport.
També podrien fer tandem amb Ciutadans amb l'abstenció del PP, tot i que no sembla gaire fàcil que els populars s'hi avinguin, tenint amb compte que Rajoy no ha pogut ser president amb Ciutadans amb l'abstenció del Psoe.
Una última opció seria la "gran coalició" que han defensat els " Crístos Grossos", Gonzàlez i Aznar, però al Psoe descarten aquesta opció per no trair la promesa de "fer fora" Rajoy. Per tant l' embolic que hi ha a "can Psoe" es dels que pica fort.

                Per si faltes alguna cosa Pedro Sànchez es va treure de la màniga la decisió de que qualsevol acord que surti de les negociacions per formar govern haurà de ser ratificada pels militants en un referèndum intern per tal que després la direcció prengui la decisió adient. Sembla ser que el dia abans del Congrés, Sànchez s' hauria compromès a no proposar aquesta consulta a les bases, per lo que alguns membres de la direcció ho consideren una traïdoria al enfrontar a les bases amb els dirigents.

                 Mentrestant el Psoe amb tot aquest embolic va tirant pilotes fora pel que fa a una possible investidura de Sànchez i continua dient que qui ha de provar-ho primer es el PP de Rajoy, cosa que no sembla gaire probable perquè ja ha transcendit que si el rei li fa la proposta Rajoy la tornarà a rebutjar. Per tant ara per ara el Psoe no sap cap on anar perquè faci el que faci pot sortir escaldat. De moment esta guanyant temps tot i que ha dit que si el rei li encarrega fer govern no declinaran com ha fet el PP i ho intentaran. Que se'n surtin o no dependrà de la capacitat de negociació i de veure qui te mes pes al Psoe, si Pedro Sànchez o l' aparell del partit.


                                                                                                         Ànec  Lluc