divendres, 5 de febrer del 2016

Sànchez es llença a intentar fer govern.....

                                                                               



              El Psoe s'ha llençat a intentar fer govern. Dimarts 2 de febrer i després de que Rajoy declinés per segona vegada l'oferiment del rei per fer govern,- de fet la segona vegada el rei no ha arribat a fer-li la proposta perquè ja se sabia que Rajoy no l' acceptaria -, el rei va proposar a Patxi López, president del Congrés, el nom de Pedro Sànchez perquè intenti fer govern. Pedro Sànchez va acceptar el repte i va tornar a deixar en evidencia la manca de responsabilitat de Mariano Rajoy al no acceptar ser ell qui intentes fer govern que es el que li pertocava al guanyar les eleccions.

              El mateix dimarts a la tarda en roda de premsa Pedro Sànchez va dir que agraia al rei l'oferiment i que entomava el repte amb ganes de poder fer un govern progressista, reformista i de canvi que es el que va demanar la societat espanyola a les eleccions del 20 D. Va estendre la ma a esquerres i dretes deixant clar que vol negociar amb tots els partits amb representació parlamentaria, excepte aquells que volen trencar la unitat d' espanya i naturalment tampoc amb el PP, tot i que va dir que si tenia la intenció de parlar amb tots ells. L' endemà va presentar l'equip negociador que ha quedat integrat per Jordi Sevilla, Rafael Ares, Meritxell Batet, Antonio Hernando, Jose E.Serrano i Maria L.Carcedo. També es va donar a conèixer el calendari de les negociacions amb les diferents formacions per negociar la investidura. Malgrat el que va dir de que parlaria amb tots els partits, tant ERC, DL, BILDU i el PP han quedat fora d'aquesta agenda. Val a dir però que ja va dir en la primera roda de premsa i ho ha ratificat al anunciar el calendari de negociacions que d' els partits independentistes, es a dir ERC, DL i BILDU no vol els vots i ni tan sols l'abstenció.

                Els resultats del 20 D van deixar un parlament molt fracturat i amb els escons molt repartits. Sànchez i el Psoe no ho tindran gens fàcil per sumar una majoria que faci possible la seva investidura com a president. La opció que buscarà primer Sànchez sembla que serà la de un govern amb C's i abstenció de Podemos, o potser un govern amb Podemos i abstenció de C's, però tant Podemos i C's han dit que cap dels dos donaria suport a un govern on hi participés l'altre. En el propi Psoe tampoc veuen amb bons ulls un govern amb Podemos. Per altre banda Sànchez ha dit diverses vegades que no vol ser presidents amb els vots independentistes ni amb la seva abstenció. Una gran coalició amb el PP, no crec que ho aprovessin les bases del Psoe. En fi que la cosa la te força complicada.

                  Sànchez no ho tindrà fàcil per fer govern perquè les pressions li vindran per tot arreu fins i tot del seu propi partit. No podem descartar però que Sànchez sigui prou conscient de la dificultat per aconseguir fer govern i ja estigui començant una pre-campanya electoral de cara a unes molt probables noves eleccions, cap el mes de juny. Això explicaria d'alguna manera el seu rebuig als partits independentistes, tot pensant que això li dona vots a la resta d' Espanya i dintre del propi partit socialista que no oblidem que el 8 de maig farà primàries per escollir secretari general i Sànchez no te assegurada la reelecció. Aquestes negociacions que sembla que seran difícils també poden servir per senyalar algun culpable a l'hora de justificar unes noves eleccions. Si fracassen les negociacions tots diran que no hi ha hagut acord per culpa de l' altre. (D' això en tenim una bona experiència els catalans ). De tota manera haurem d'esperar tres setmanes o un mes, que es el temps que va dir que necessitaria, per veure com acaba tot això.


                                                                                                        Ànec  Lluc