dissabte, 27 de febrer del 2016

Sànchez-Rivera :el "Dream-Team" per no res....

                                                                               


               Sempre s'ha dit que la política fa estranys companys de llit. No fa gaire a Catalunya varem veure com la CUP donava suport al govern de Junts Pel Si - tot i que va ser en l'últim moment i a empentes i rodolons - .

                A Espanya ho hem vist aquesta setmana amb l' acord que han signat Psoe i C's, acord a que van arribar a les dues de la matinada de dimarts segons van explicar Sànchez i Rivera. Pedro Sànchez que va explicar en roda de premsa els termes de l'acord, va "convidar" a Podemos i a altres forces polítiques a sumar-se a aquest acord. Es dona la circumstancia de que la tarda abans l' equip negociador dels socialistes havia estat reunit amb Podemos, IU i Compromís per tal de fer un govern d'esquerres. Aquesta reunió havia acabat sense cap acord però amb la proposta de tornar a reunir-se. Alberto Garzón ha declarat que malgrat els rumors de pacte amb C's els socialistes els van asegurar que tot i que existien converses, no hi havia res definitiu. 36 hores després i davant la sorpresa general van anunciar l'acord que segons Sànchez no es només un acord per la investidura si no que va mes enllà. Es un acord de govern si finalment aconsegueixen el suport d' altres formacions polítiques del tot necessaris, perquè Psoe i C's només tenen 130 escons.

                Sànchez en la seva roda de premsa i davant les insistents preguntes sobre els suports necessaris va dir que confiava en que Podemos pogués afegir-se a l' acord, si mes no amb una abstenció però la formació de Pablo Iglesias es va aixecar de la taula donant per trencades les negociacions. Poc després era IU i desprès Compromís van dir que no donarien suport a un govern on hi estigues C's que es la marca blanca del PP. ( Cal recordar que el propi Sànchez va qualificar C's de ser un partit de dretes).
Arran d'aquesta ruptura de les negociacions, Hernando, portaveu del Psoe va acusar a Podemos de mentir respecte de les causes que va fer servir Iglesias per trencar les negociacions. Va dir que els termes de l'acord eren assumibles per la formació lila, i que no entenien el seu rebuig a un govern socialista, cosa que facilitaria que Rajoy tornés a governar.

                 Pel que fa a l'acord en sí, hi ha hagut tota mena de discrepàncies a l' hora d'explicar els termes del mateix. En un primer moment el Psoe mantenía que es derogava la reforma laboral, la llei mordaza i la llei Wert, tot i que després va haver de desmentir-ho tot ja que des de C's explicaven que no es derogava res si no que es modificaven alguns articles. Un d' aquests articles es el que abarateix la indemnització per acomiadament i redueix els tipus de contracte laboral a dos: un fix i un altre temporal, que ara s'anomenarà d'un altre manera. També s' eliminaran les diputacions i es crearan els consells provincials. Això fa pensar que quan es parlava de "govern pel canvi" es feia referencia al canvi de nom.
Per acabar d' embolicar la troca resulta que si vas a les pagines web de Psoe i C's et trobes que la forma com esta redactat l'acord es diferent d'una pagina a l'altre. Preguntats els partits per aquestes diferencies argumenten que això es perquè s'han fet interpretacions distintes del text però que el fons es el mateix.
Des de l'executiva del Psoe es diu que l' acord te el 80% del programa dels socialistes, que es el mateix que diuen des de les files taronges. Rivera ha afegit que aquest acord el podría subscriure en un 90% el Partit Popular. Des de les files populars però ja han dit que votaran NO a qualsevol investidura que no sigui la de Rajoy.

                Amb tot i des de dimecres fins dissabte els militants del Psoe estan cridats a votar si aproven o no aquest acord mitjançant una consulta que no es vinculant, però que si es tindrà amb compte per prendre la decisió final. ( Donat que l'acord ja esta "dat i beneit"no se si es podran fer enrere en cas d'un resultat negatiu de la consulta.). Val a dir també que la pregunta que s'ha fet publica que es fara als militants es enganyosa. Se li pregunta al militant si "esta d'acord amb la proposta d'acord que han fet a diferents formacions polítiques per conformar un govern reformista i de progrés". Per començar la única formació amb qui han acordat es C's - a qui no es menciona - i un esco de Coalició Canaria. Amb aquests suports no arriben enlloc perquè només tenen 90+40+1=131.
Per tant i  malgrat Pedro Sànchez digui que es que no entenem res els números son prou clars. Un cop descartats els independentistes pel propi Sànchez, i la negativa de Podemos, només li queda el PP - tot i que també ha dit que no -, i un govern Psoe + C's + abstenció del PP es de tot menys reformista i de progrés. Per tant dubto molt que el pacte Psoe-C's aconsegueixi mes suports i vagi a algun lloc.

                 Molts veuen com una estrategia de campanya aquest acord però si es així crec que el Psoe s'ha equivocat i ho pagarà a les urnes. No se com s' agafaran els votants socialistes que Pedro Sànchez hagi escollit per fer un pacte a C's després de tot el que va dir en campanya. De Rivera ens podíem esperar que acabes pactant amb qui havia dit moltes vegades que no ho faria però que ho faci el Psoe pot significar la seva desaparició. El Psc ha sortit en defensa del pacte i s`ha hagut d'empassar que del tema català no hagin acordat altre cosa que mai hi haurà un referèndum a Catalunya. La reforma de la Constitució es un brindis al sol perquè son necessaris els 2/3 del congrés i ni tan sols son capaços d' assolir una majoria per fer govern. Iceta ha dit que malgrat que no surt en el document de l'acord, esta convençut que en el discurs d' investidura de Sànchez si fara esment a Catalunya oferint d' entrada els 23 punts que Mas va demanar a Rajoy. Estarem atents a la votació d' investidura del dia 2 de març, en primera ronda i el 5 en segona a veure com acaba tot aquest "teatre".


                                                                                                      Ànec  Lluc