dilluns, 29 de febrer del 2016

Pedro Sànchez : ! Vull ser president ! ....

                                                                               


              Aquesta setmana Pedro Sànchez farà el discurs d'investidura al congrés dels diputats tot i que a dia d' avui encara no te lligats els suports necessaris per aconseguir ser escollit president. De moment només compte amb els 90 escons del Psoe, i els 40 de C's fruit de l'acord signat la setmana passada amb Albert Rivera. A aquests 130 cal afegir al de Coalició Canaria que sembla favorable a aquest acord. Aquest cap de setmana el Psoe ha fet una consulta entre els seus militants per veure si les bases son favorables a l' acord amb C's. La consulta que ha tingut una participació de poc mes de la meitat dels militants, concretament un 51'6 % dels quals un 78% s'han mostrat favorables a l'acord. A Catalunya però la participació ha estat mes baixa i amb prou feines ha superat el 31%. Val a dir que la pregunta de la consulta era força ambigua i en cap moment es mencionaba a C's com part de l'acord si no si aprovaven l'acord amb diverses forces polítiques per conformar un govern progresista i reformista. Aquest dilluns el Comité Executiu del Psoe ha ratificat i validat el resultat de la consulta tot i que aquesta no era vinculant.

               Pedro Sànchez ha sortit reforçat si mes no dintre del propi partit i 24 hores abans del debat d'investidura ha ofert a les formacions d' esquerres una proposta que segons el mateix Sànchez vol que vagi mes enllà de l' acord signat amb C's. Aquestes propostes son personalitzades per cada grup. Les propostes que ha fet arribar a Podemos, Esquerra Unida, les Confluències o Mareas i a Compromís tenen a mes d' unes propostes bàsiques unes altres personalitzades basades en els programes de les diferents formacions. Propostes "a la carta". Pot semblar una broma però no ho es. Sànchez espera així que si no pot aconseguir el seu vot favorable almenys facilitin amb una abstenció la seva investidura per fer el que ell anomena "govern del canvi". Per cert de referèndum a Catalunya ni en parla ni s'espera que en parli.

                Rivera s'ha afanyat a dir que no donarà suport a res que no estigui escrit en el document signat per Psoe i C's i amenaça amb trencar l' acord si el Psoe vol afegir alguna cosa a canvi del vot favorable d' algun altre partit. Això afegeix llenya al foc que crema des de el mateix dia de la firma de l'acord, amb declaracions contradictorias entre Sànchez i Rivera sobre el contingut del document signat. Mentre el Psoe afirma que la reforma laboral es deroga " de facto", C's ho nega rotundament. De fet al document només cambien alguns articles però no parla de derogar res. Ni tan sols la llei mordassa. L' acord mes que un programa de govern es una declaració d'intencions perquè no aporta xifres ni dades concretes ni tampoc diu com es desenvoluparan.

              No sembla però que finalment Sànchez aconsegueixi els suports necessaris per sortir investit president ni en primera ni segona votació i per tant mes enllà del 5 de març tot començarà de nou. Aquesta vegada però el rellotge ja esta en marxa i si cap partit es capaç de formar una majoria suficient per fer govern, anirem a eleccions al juny. De tota manera haurem de veure com es desarrollen els esdeveniments perquè, "mai pots dir blat, fins que es el sac i ben lligat", i en política ni aleshores.


                                                                                                    Ànec  Lluc