dissabte, 11 de març del 2017

Declaren els empresaris del Palau.....

             En la sessió d' ahir del judici del "cas Palau", van declarar alguns empresaris relacionats amb el cobrament de comissions per part de CDC a canvi d'obra pública. Els primers en declarar van ser els responsables de Ferrovial que es la constructora que suposadament feia donacions a CDC a través del Palau, a canvi d'algunes adjudicacions d'obra pública. Tant Pedro Buenaventura, com Juan Elízaga, exdirectius de Ferrovial, han negat rotundament haver fet donacions al Palau per aconseguir de CDC ajudes en les adjudicacions d'obra pública. Ambdós han coincidit en afirmar que els pagaments que va fer Ferrovial al Palau van ser fets amb la intenció de promocionar la constructora a Catalunya mitjançant una institució del prestigi del Palau de la Música. Van negar haver conegut a Carles Torrent ni a Daniel Osàcar i  van afirmar que les negociacions les van fer gairebé sempre amb Jordi Montull que era qui administrava les factures de patrocini. Ferrovial. Buenaventura va reconèixer varies reunions amb Fèlix Millet però per tractar de la complexitat de les obres del Petit Palau.

            Després ha declarat Miguel Giménez Salinas de l'empresa Altraforma, que ha explicat que va modificar el "concepte" i el destinatari de tres factures per uns treballs que hauria fet per CDC, perquè fos el Palau qui les pagues. Segons va declarar, " Algú " de CDC, no sap qui va ser, els va trucar perquè facturessin al Palau aquelles factures perquè en aquell moment el partit no tenia diners. Malauradament, qui va rebre la trucada de no se sap qui de CDC, va ser la directora financera de l'empresa que ja ha mort. Segons ha declarat, van enviar la factura al Palau per correu i ningú es va queixar. Sobre Daniel Osàcar va dir que no l'ha conegut fins el judici.

             Per la seva banda, Juan Manuel Parra, gerent de l'empresa StereoRent, ha explicat que l'extresorer de CDC, Carlos Torrent que va morir l'any 2005 i per tant no ho pot corroborar, li va dir que les factures per la campanya de les generals del 2004 les pagaria el Palau. Quan va posar-se en contacte amb el Palau, Montull els va dir que pagarien a mesura que tinguessin diners. Al final, el Palau va pagar el total de 800 mil euros en 13 factures entre 2004 i 2008. A preguntes del fiscal, Parra ha dit que ningú de CDC es va interessar de si les factures es pagaven o no. Degut a un retard en el pagament de la primera factura, Parra va trucar a CDC, on el nou tresorer Daniel Osàcar li va dir que ell no sabia res d'aquesta qüestió.

             L'últim en declarar ha estat Pedro Luís Rodriguez Silvestre de Mail Rent, una empresa de mailing i publicitat. Entre 2007 i 2009 el Palau va pagar 900 mil euros, que segons l'acusació del fiscal, haurien estat factures per treballs fets a CDC. En aquest mateix període de temps, aquesta empresa hauria entregat a CDC 800 mil euros en concepte de donatius. Rodriguez ha justificat aquest donatius com a una inversió per obtenir mes treballs de CDC en un futur. Ha assegurat que tots els treballs pel Palau es van fer i que també van treballar per altres partits polítics.

             Val a dir que tots els que han declarat avui estan imputats pel fiscal a diverses penes per diversos delictes i per tant, com a imputats tenen el dret a "mentir".
Parra, Rodriguez i Giménez estan acusats de fer factures falses, en facturar al Palau els treballs fets per CDC.
Buenaventura i Elízaga, estan acusats de tràfic d'influències i administració deslleial.
De tota manera haurem d'esperar que comenci el capitol de proves i actuacions pericials, o documents que demostrin el que han declarat els acusats. També falta la declaració dels  testimonis que al contrari que els imputats, han de dir la veritat si no volen caure en fals testimoni. En aquests dies de judici, i mes enllà de la declaració de Millet i els Montull, ( pare i filla, ), no s'ha pogut relacionar els donatius al Palau amb CDC i menys encara amb adjudicacions d'obra pública.
Poc abans del judici, la defensa de CDC, va decidir retirar 36 dels seus testimonis, en saber que la fiscalia no ha demanat proves pericials. Com va avisar Mas ahir a RAC 1, s'està jutjant si CDC va rebre comissions a canvi d'obra pública i s'ha parlat de tot, menys d'obres públiques. Per Artur Mas, el fet de que no s'estigui investigant cap adjudicació d'obra, potser vol dir que tots els contractes es van fer conforme a la llei vigent en aquells moments. Mas va voler recordar que en els darrers anys, la llei de finançament de partits polítics ha sofert diverses modificacions. També va dir que té ganes d'anar al parlament a donar explicacions, com ha fet sempre que li han demanat. Aquesta compareixença l'han demanat tots els grups del parlament, excepte JxSí i s'hauria de fer el mes aviat possible. El "culebrot" del Palau continuarà.

         

                                                                                                                     Ànec  Lluc