dilluns, 4 de juliol del 2016

26 J : Fracàs de les esquerres .........

                                                                             


             Es miri com es miri les eleccions del 26 J han estat un fracàs per les esquerres. El tancredisme de Rajoy, els últims casos de corrupció i l'escàndol de la filtració de la conspiració contra els partits independentistes que va protagonitzar el ministre de l' interior Jorge Fernàndez Díaz, no només no han castigat al Partit Popular, si  no que ha tornat a guanyar les eleccions i ha augmentat la avantatge sobre el segon. Es cert però, que 8 dels 14 escons que han guanyat els populars els ha perdut Ciutadans d' Albert Rivera, a qui de ben segur, una part dels seus votants no li han perdonat el pacte de govern signat amb el Psoe.

              Per la banda de l'esquerra, el Psoe tot i que ha perdut 5 escons, a ultima hora ha pogut salvar una mica els mobles. Tothom preveia una gran bofetada o almenys això es el que deien les enquestes. Els de Pedro Sànchez van fonamentar la seva campanya en fer fora Rajoy, i en poder fer un govern del canvi, però en campanya no ha deixat d' atacar a Podemos i Pablo Iglesias. Finalment i contra tot pronòstic, ha mantingut el segon lloc tot i que amb 5 escons menys que el 20 D.

               Unidos-Podemos han estat sens cap mena de dubte els grans perdedors d'aquestes eleccions. IU i Podemos havien decidit anar junts en aquestes eleccions del 26 J per tractar de donar el "Sorpasso" al Psoe i quedar com segona força o fins i tot perquè no, avançar també al PP i guanyar les eleccions. Totes les enquestes apuntaven en aquesta direcció i fins i tot el sondeig a peu d' urna que es va conèixer tan punt van tancar els col·legis electorals donaven a Podemos com a segona força amb 90 escons, 20 per sobre del Psoe. A mesura que es van anar saben els resultats, la decepció a la formació " Lila" va ser molt gran. No només no es confirmava el "Sorpasso" si no que l' aliança Unidos-Podemos va repetir els mateixos resultats que havien tret els dos per separat el 20 D. Com va reconèixer desprès Errejón, a vegades dos mes dos no son quatre.

               A Catalunya no hi va haver quasi cap variació, però fins i tot aquí l' únic canvi es va produir cap a la dreta perquè el PSC va perdre un diputat a Lleida que va passar a mans del PPC. Els Comuns van fracasar en el seu intent d' ampliar la majoria obtinguda el 20 D, i només van poder repetir els resultats tot i la forta implicació d' Ada Colau en la campanya. Això sumat al fracàs a nivell de l'estat va fer que la victoria a Catalunya quedes una mica aigüalida.

                Per tant no es cap frivolitat dir que les esquerres han perdut aquestes eleccions. La seva gran aposta de fer fora Rajoy no solament ha fracassat si no que el PP ha sortit reforçat. El mapa d' espanya ha quedat pintat de color blau amb l'excepció de Catalunya i el País Basc. La societat espanyola ha deixat clar una vegada mes que, o no vol cambiar o l' asusta el canvi i fan bona la dita " Val mes boig conegut, que savi per conèixer ".


                                                                                                     Ànec  Lluc