dimecres, 20 de juliol del 2016

Dubtes sobre el RUI........

                                                                             
   
              D' entrada vull deixar clar que no hi estic en contra però confesso que no l' hi trobo gaire utilitat i si el perill de tornar a les baralles entre partidaris i detractors. Tots pensàvem que el 27 S havien estat unes eleccions de caràcter plebiscitari que "suposadament vam guanyar els independentistes" i que donava la possibilitat d' engegar un procés que acabés proclamant la independència. Semblava que el "QUE" (independència) havia quedat clar, i només s' havia de concretar el "COM" que era el full de ruta. Quasi be un any després, apareix el RUI ( referèndum unilateral d' independència ), on es tornara a votar el " QUE". Des d' abans del 27 S sen' s dona la consigna que cal eixamplar les bases de l' independentisme i sincerament crec que no s'ha fet gaire per fer-ho, si no mes aviat al contrari perquè els que s'han "apuntat" a última hora comencen a estar cansats de que es vagi variant el recorregut i que de sobte algú es tregui de la màniga alguna eina miraculosa per arribar a la independència com pot ser això del RUI. A partir d' aquí jo mateix em faig moltes preguntes per no veure el RUI com un segon 9 N:

             - El mandat del 27S i el seu full de ruta esta acabat ?. Jo crec que no.
             - Com es que fins ara no s' havia parlat del RUI ?.
             - Com farem perquè els partidaris del NO vagin a votar ?. Jordi Graupera diu en un article que al ser vinculant ( d' això en parlarem desprès ), els partidaris del NO aniran a votar perquè l' abstenció no compta com un NO i per tant per frenar la independència hauran d' anar a votar. Potser si, però amb una participació baixa no tindria gaire reconeixement.
              - Com farem perquè els funcionaris i/o els mossos facin la seva feina i no s' hi neguin, atemorits per les amenaces del govern espanyol ?. Encara que es faci emparat amb la llei de transitorietat, la por es lliure i al cap i a la fi seran els que s'hi juguin la pell i els que poden acabar imputats com ara estan Mas, Ortega, Rigau o Quico Homs.
               - Quin cens es fara servir ?. Qui formara les taules i quina cobertura legal tindran ?.
               - La llei de transitorietat en la que s' empararia el RUI, quina validesa tindria en cas de que guanyés el NO ?.
               - Com s' aconseguiria que fos vinculant ? Pel sol fet de que ho digués el govern ?.

               Per altre banda la CUP s' ha mostrat molt favorable a aquest RUI i de fet es una de les impulsores per mirar d' atraure als Comuns que defensen el dret a decidir. Segons han dit els resultats del 26 J a les eleccions espanyoles fa possible aquest apropament. ( Això vol dir que seguim depenent de les eleccions espanyoles, malgrat alguns diguin que no ens interessen ? ) . ( Cal recordar també que com diu Agustí Colomines en el seu article " Temps de sedició, temps de reflexió", la CUP ha posat mes entrebancs al govern de JxSi que l' Arrimades de C's. ). Després de la negativa als pressupostos i d' haver trencat el pacte amb JxSi, potser el RUI es l' únic que els queda als cupaires per seguir estan a la "pomada". Si no s'hi afegeixen els Comuns la participació serà baixa i si hi participen potser guanya el NO.
Els candidats a liderar la branca catalana de Podem han deixat molt clar aquest cap de setmana que en un hipótetic referèndum d' independència, que insisteixen en que hauria de ser pactat ells votarien NO.
La portaveu d' ICV Marta Ribas ja ha dit que un RUI no l'han comprat mai i per tant també segueixen defensant un referèndum pactat. ECP també ha deixat clar que han començat a treballar per un canvi a Espanya que pot arribar el 2020. El Psoe ha tallat d' arrel la intenció del PSC de fer un referèndum "a la canadenca o escocesa".

                Per tant crec que això del RUI s'hauria de preparar molt be i tenir l' absoluta certesa de la participació del màxim nombre de formacions polítiques i de que guanyarà el SI, perquè si no l' ostia que ens podem fotre els independentistes pot ser histórica, perquè com be diuen els promotors del RUI, aquest pot acabar amb el procés d' una vegada per totes, ja sigui per be o per mal. El RUI podria ser una bona eina en el moment que creiem que el full de ruta del 27 S esta acabat, però ara per ara, crec que aquest full de ruta encara pot seguir el seu recorregut. A vegades accelerar molt un procés, fa que acabi estavellant-se. A vegades s'acaba posant el carro per davant dels bous. He llegit els articles que han publicat Castellà, Graupera o Paluzie i no m'acaben d' aclarir certs dubtes, perquè tots donen per fet la victoria aclaparadora del SI. Tant de bo tinguin raó.


                                                                                                         Ànec  Lluc