dimarts, 20 de desembre del 2016

Colauers: Un país en comú.......

            Aquesta setmana ha sortit a la llum per primera vegada la nova formació d'Ada Colau, que ha de crear un "nou espai de confluència d'esquerres", segons ha manifestat la mateixa Colau. Un equip de 120 persones s'han reunit a Barcelona per presentar el manifest fundacional. Aquest es un primer pas que ha de culminar a finals de març de 2017. Tot i que encara no es pot parlar de lideratges, en un principi Xavier Domènech serà el portaveu i no es descarta com a possible líder de la coalició, sempre que Ada Colau decideixi mantenir-se "només" a l'ajuntament. De manera provisional s'ha triat el nom d' Un país en Comú. Aquesta Confluència estarà formada per BcnEnComú, Podem, ICV, EUiA i Equo. Per tal de que tothom que vulgui pugui aportar les seves idees de cara al congrés fundacional de març/abril, s'obrirà una pagina web on es podrà participar en el procés participatiu. Per dur a terme aquest procés participatiu s'ha format un grup de 80/100 persones i en el qual Xavier Domènech farà de portaveu i a mes de polítics d'alguna de les formacions que formen la confluència  entre els quals hi haurà Jaume Assens, Marta Ribas, Joan Giner o Marta Sibina, també hi hauran economistes, acadèmics com Arcadi Oliveras, Joan Subirats i ex-polítics del Psc com Jordi Borja, Oriol Nel·lo o J.M. Balcells.

          Els trets bàsics de la nova formació serà fer una nova política al servei de la gent i que busca un poble unit i cohesionat. Es defineixen com a "nous sobiranistes" i defensen les sobiranies compartides. No son independentistes si no que estan a favor del dret a decidir. Reclamen sobirania en matèria d'energia, l'ecologia i l'economia. Pel que fa al referèndum no acaben de definir-se i afirmen que a la nova formació hi cabran sobiranistes, independentistes i federalistes. L'únic que deixen clar es que volen ser una alternativa al govern de la Generalitat de JxSí.

            Aquesta voluntat de ser una alternativa ja la va deixar clara Xavier Domènech després de guanyar les eleccions generals a Catalunya el 26 J. Aquests resultats van ser la pedra de toc perquè els comuns d'Ada Colau donessin el salt a la política autonòmica amb la creació d'una formació que poses fi a l'hegemonia de Convergència a la Generalitat. Cal recordar que els Comuns no van voler participar el 27 S en la Confluència CSQP que van formar els que ara seran els seus socis, Podem, ICV i EUiA pel caracter plebiscitari que semblava que tenien aquelles eleccions. EnComúPodem s'ha mostrat sempre com un partit de caracter autonòmic i defensa per Catalunya la sobirania compartida amb l'estat espanyol. Malgrat que com ja s'ha dit abans, el lideratge d'aquesta nova formació ha de sorgir del procés constituent, hi ha un ampli consens que l'home que ha guanyat les dues darreres generals a Catalunya seria un candidat ideal a la Generalitat tot i que en les enquestes Ada Colau queda quatre punts per sobre. El que tenen clar es que han de treballar molt la seva implantació arreu del territori, donat que fins ara el major volum de votants correspon a l'àrea metropolitana de Barcelona. En els propers mesos veurem el recorregut que tindrà aquesta nova formació. L'any que ve s`ha de veure també com es desenvolupa el full de ruta cap a la República Catalana i es produiran algunes resolucions judicials on els comuns s'hauran de mullar. També s'hauran de mullar pel que fa a la celebració del referèndum. Totes aquestes decisions segur que repercuteixen i força en la nova confluència.



                                                                                                               Ànec  Lluc