dijous, 15 de desembre del 2016

Donar munició a l'enemic.....

            Al setembre el president Puigdemont es va sotmetre a una qüestió de confiança que va tirar endavant amb el suport de la CUP. Aquesta qüestió de confiança va venir provocada per la no aprovació dels pressupostos de 2016. En aquella ocasió tot i haver-hi un pacte entre JxSi i la Cup per aprovar-los, no es van poder dur ni al parlament perquè els cupaires van presentar una esmena a la totalitat. Després van argumentar que el pacte havia "mutat". Tota l'oposició així com el govern espanyol van aprofitar aquesta impossibilitat d'aprovar els pressupostos per tornar a dir que l'independentisme no te ni el suport ni la força suficients per tirar endavant el procés. Conscient o inconscientment, la CUP donava munició a l'enemic, (o rival polític) per carregar contra l'independentisme. Cal recordar que setmanes abans els mossos havien desallotjat el "Banc expropiat" de Gràcia, cosa que va provocar una petita picabaralla entre JxSi i la CUP.

             La CUP va votar a favor de la qüestió de confiança i malgrat que Puigdemont havia vinculat aquesta confiança a l'aprovació dels pressupostos de 2017, els cupaires van dir que els pressupostos s'haurien de negociar abans de que Oriol Junqueras els presentes al parlament per la seva tramitació. Semblava que l'entesa entre JxSi i la CUP tornava a donar una empenta al procés, i la promesa que el president Puigdemont va fer de celebrar un referèndum al 2017, ja sigui acordat o no, semblava que era el tret de sortida en la recta final cap a la república Catalana.

             Dies abans de la presentació dels pressupostos es va produir un altre incident que va fer trontollar les relacions entre JxSi i la CUP. Els Mossos obeint l'ordre d'un jutge van detenir a l'alcaldessa de Berga que s'havia negat a acudir als jutjats a declarar pel tema de no despenjar l'estelada de l'ajuntament. Cert que "la forma" en que es va produir la detenció, de matinada i a casa seva, no va ser potser gaire encertada, però la reacció dels cupaires carregant contra els mossos, la conselleria d'interior i el govern de la Generalitat. Aquesta reacció va fer trontollar el pacte JxSi-CUP i per tant el procés. Els unionistes i el govern espanyol es tornaven a fregar les mans. Mes munició per l'enemic. Finalment la CUP va votar a favor de que els pressupostos s'admetin a tràmit i es puguin debatre al parlament.

             Aquesta setmana s'ha produït novament un incident amb els mossos arran de la detenció d'uns quants joves que van cremar fotografies del rei la diada del 11 de setembre. En aquest cas la CUP acusa als mossos d'haver actuat d'ofici al identificar als joves que van cremar les fotos. Pels que no ho saben, tots els cossos de seguretat de tots els estats democràtics del mon han d'actuar d'ofici si creuen que s'està produint un delicte. No poden "mirar cap un altre banda"perquè llavors son ells qui cometen el delicte. Es després un jutge qui decideix si hi ha delicte o no. La CUP ha tornat a carregar contra els mossos i fins i tot ha demanat la dimissió o cessament del conseller d'interior Jordi Jané. Fins i tot han amenaçat de tombar els pressupostos si Jané no deixa la conselleria d'interior. Tornen a aprofitar un fet puntual quan l'organització cupaire ha de decidir si dona suport o no als pressupostos de la Generalitat. Una part de la CUP es contraria a aquesta aprovació. Tal com va manifestar Antonio Baños a Rac, a la CUP hi ha una meitat que vol la independència i un altre meitat que la volen impedir. La pressió que reben des de CSQP perquè no cedeixin al xantatge de JxSi per aprovar els pressupostos fa que els cupaires aprofitin qualsevol cosa per trencar la unitat de l'independentisme.

             El govern espanyol, mentrestant fa tot el que pot per càrregar contra el procés i aprofitarà tots els recursos que tingui per trencar el procés. El TC acaba de suspendre la resolució aprovada al parlament per la celebració del referèndum. Ha posat a la delegació del govern a un home com Enric Millo, que es un conegut anti-independentista. Soraya Sàenz de Santamaria ha obert "despatx" a BCN per venir sovint a dialogar amb el govern català. De moment només ha dialogat amb Iceta i Arrimadas.
Per acabar d'adobar-ho nosaltres no fem altre cosa que donar munició a l'enemic. I tot plegat per cremar quatre fotos, que si be es cert que no hauria de ser delicte, i entraria dins de la llibertat d'expressió, no es menys cert que tampoc treu cap a res. I si això posa en risc la viabilitat del procés independentista potser ens ho hauriem de fer mirar tots plegats.



                                                                                                 Ànec  Lluc