dijous, 22 de desembre del 2016

Pressupostos a tràmit.......

           Aquesta setmana el parlament ha admès a tràmit els pressupostos que ha presentat Oriol Junqueras pel 2017. Al contrari del que va passar al juny, aquesta vegada 2 diputats de la Cup han donat suport als pressupostos de JxSí i han rebutjat les esmenes a la totalitat que havien presentat els grup de l'oposició. Amb 8 abstencions els cupaires han volgut deixar clar que haver aprovat l'admissió a tràmit dels pressupostos no significa que també votin a favor de l'aprovació definitiva que es farà al ple de pressupostos de Febrer. De fet la decisió final es prendrà al Consell Polític de les Cup que tindrà lloc el proper 28 de gener. Els cupaires ja han posat sobre la taula algunes exigències que JxSí haurà de negociar. Compromís amb el referèndum, mes polítiques socials, el procés constituent, les partides d'interior i ensenyament i la renda garantida. També proposen rescatar 760 M€ que servirien per augmentar la despesa social. Aquests 760 M€ vindrien de rescatar algunes externalitzacions, la rebaixa d'un 19% en els complements salarials dels càrrecs de confiança, de la partida de les escoles que segreguen per sexe i per retirar els avals al circuit de Montmeló. Els cupaires volen demostrar que permetre la tramitació dels pressupostos no significa donar "carta blanca" al govern ni haver cedit al xantatge de JxSí tal i com els va acusar Joan Coscubiela de CSQP.

           CSQP va votar una vegada mes amb la resta de l'oposició, es a dir, C's, Psc i PP. Joan Coscubiela va qualificar aquests pressupostos com de continuistes amb les polítiques de d'ajust pel fet d'ajustar-se al límit de dèficit fixat per Espanya i amb la renuncia de fer pagar a qui mes te. Ha acusat a Junqueras d'abandonar la gent al no fer front a la renda garantida, la pobresa energètica o el problema habitacional. També ha dit que no es veritat que aquests siguin els pressupostos mes socials des de fa molts anys i ha dit de Junqueras que es l'alumne mes avantatjat de la troika. Per acabar ha acusat a la Cup de cedir al xantatge de JxSí d'aprovar aquests pressupostos a canvi del referèndum i el procés constituent.
Ciutadans ha titllat aquests pressupostos de ser uns pressupostos de ficció que son fruit de la dependència que el govern te de la Cup.Ha acusat a JxSí d'entretenir a la gent amb la qüestió sobiranista i de centrar-se només en la creació d'una República "impossible". Ha instat a la Generalitat a no carregar tota la culpa al govern espanyol per la manca de recursos perquè mes enllà d'un mal finançament també hi ha ineficiència del Govern a l'hora de fixar a que destina els recursos. Segons C's l'independentisme es el "modus vivendi" de molta gent i una llosa per qualsevol consens.
Pel Psc son uns pressupostos que arriben tard i sense garanties d'aprovar-se. Consideren que JxSí està atrapat per la Cup i el full de ruta. Ha lamentat que no hagin volgut negociar els pressupostos i de que sempre paguin els mateixos i que no es demanin esforços a qui mes te.Ha carregat contra la partida assignada a la celebració del referèndum afegint que aquests diners podien anar destinats a la renda garantida. Finalment ha considerat que l'antiga Convergència ha arrossegat ERC a posicions econòmiques de la dreta.
El portaveu del PP ha dit que aquests son uns pressupostos anti-catalans perquè estan pactats amb la Cup. L'anarquisme es l'enemic que ha tingut de sempre Catalunya. Del referèndum ha dit que no es una sortida vàlida per resoldre qüestions rellevants. Li ha faltat dir que la gent som imbècils i no sabem que votar. Ha donat per acabat el procés que ha qualificat de destrucció massiva i per acabar s'ha preguntat " Si cal pactar el pressupost amb aquesta tropa".

           D'acord que la Cup no pot entregar un xec en blanc a JxSí però tampoc podem oblidar que es tracta d'un pressupost provisional de curta durada que ens ha de portar al referèndum i al procés constituent. S'ha de prioritzar aconseguir la República Catalana i després ja es discutirà com ha de ser aquesta República. No podem posar en perill el procés i deixar perdre aquesta oportunitat que tardarà molts anys, si es que es torna a repetir. Hem arribat massa lluny per engegar-ho tot a rodar per unes engrunes d' IRPF o uns missers 760 milions d'euros. Tant JxSí com la Cup haurien de prioritzar els interessos de país per sobre dels de partit. Es cert que tots els partits es deuen al seu electorat i han de fer gestos, però ara hem d'anar per feina tots plegats i deixar el postureig, perquè si no, no ens en sortirem.



                                                                                                       Ànec  Lluc