dissabte, 3 de desembre del 2016

Operació Diàleg......

                Amb el nomenament d'Enric Millo com a nou delegat del govern espanyol a Catalunya, en substitució de llanos de Luna, el PP ha volgut vendre la imatge, sobretot de cara a l'exterior, de que el nou executiu de Rajoy s'obria al diàleg per resoldre la "carpeta catalana" com ha anomenat el propi Rajoy al conflicte Espanya-Catalunya. La vicepresidenta Soraya Saènz de Santamaria va anunciar també la creació d'un despatx a BCN per afavorir el contacte amb les institucion i el govern català. Malauradament els fets desmenteixen aquests proposits. Aquesta mateixa setmana s'ha aprobat el sostre de deficit de les comunitats autònomes per 2017. Aquest topall de deficit ha quedat fixat en el 0,7%. Aquest 0.7% ha quedat molt lluny de la demanda del 1.8% que portava Junqueras des de Catalunya. No s'han tingut amb compte les reivindicacions que va fer Oriol Junqueras i que tenia el suport del País Valencià i les Balears. En el consell de ministres d'aquest divendres, Montoro anunciava la creació d'un nou impost a les begudes ensucrades, per tal d'impedir que sigui la Generalitat de Catalunya la ue recapti aquest impost, tal com va anunciar Junqueras a la presentació dels pressupostos catalans. No es la primera vegada que Montoro crea un impost nou per evitar que ho faci la Generalitat. Ja va succeir amb l'impost als diposits bancaris.

                 Aquest divendres ha tingut lloc la primera reunió institucional entre el President Puigdemont i Enric Millo com a delegat del govern espanyol. Com era d'esperar, escoltant les rodes de premsa posteriors sobre com havia anat la reunió, dona la sensació que no han estat a la mateixa reunió. Millo ha qualificat la reunió de molt positiva perquè tant l'estat espanyol com la generalitat tenen voluntat de diàleg i entesa. Malgrat aquesta voluntat de diàleg i entesa li ha deixat clar a Puigdemont que no es poden posar per davant qüestions que sobrepassen el marc legal i les regles de joc. Del referèndum ha dit que hi h moltes coses de que parlar.
Neus Munté ha estat qui ha atés als periodistes com a portaveu del govern i s'ha mostrat força menys optimista que Millo i ha dit que la voluntat de diàleg s'ha de demostrar amb fets i no només amb paraules. Ha criticat que no hi hagi propostes concretes i es tanquin en banda a parlar del referèndumque es un mandat del parlament. També ha titllat de contradictori la demanda de diàleg i la perecució de càrrecs electes.

                  Millo ja havia deixat clar fins i tot abans d'aquesta reunió que fora bo que el president Puigdemont canvies el seu "referèndum o referèndum" per un "diàleg o diàleg". Per l'executiu català queda clar que la proposta de diàleg no pot començar amb línies vermelles i s'ha de poder parlar de tot i mes que parlar s'ha de demostrar amb fets.


                                                                                                             Ànec  Lluc