dimarts, 24 de març del 2015

Les eleccions andaluses a vista d' Ànec

          El diumenge 22 de març és van celebrar les eleccions autonòmiques a andalusia que va anticipar Susana Diaz,ja que no tocava fer-les fins el 2016.La crisi de govern per les desavinences amb IU que li donava suport i la irrupció de Podemos van fer que el Psoe optés per l'avançament dels comicis.
En un primer moment,els casos de corrupció dels ERES que esquitxaven de plé a alts carrecs del Psoe a la Junta d'on fins i tot algun ex-conseller ha passat per la preso,i els dos ex-presidents Chaves i Griñàn,han estat imputats,i l' escàndol dels cursos de formació,on sembla q està esquitxat el marit de la propia Susana,semblava que pasarien factura als socialistes.Això sumat a la apariciò en l'escena politica de Podemos que és presentava a priori com l'alternativa per un electorat descontent,feia presuposar una patacada pel Psoe.

          El PP és presentava a aquets comicis amb la vitola d'haver estat el partit més votat al 2012,on va treure els millors resultats al treure 50 escons.Només la coalició entre Psoe i IU va impedir que Andalusia tingues un president que no fos del Psoe.

          Ciutadans d'Albert Rivera,iniciava en aquets comicis la seva expansiò a la resta d'espanya,ja que fins ara havia estat circuscrit a l'àmbit català.Junt amb Podemos,van fer bandera d'acabar amb el bipartidisme arreu d'espanya,començant per andalusia.

          Després del escrutini,els resultats han estat els següents:

          a) Psoe        - 1.409.042 vots ---- 47 escons -- igual que en 2012
          b) PP           - 1.064.168 vots ---- 33 escons -- 17 menys que en 2012
          c) Podemos -    590.011 vots ---- 15 escons
          d) C's           -    368.988 vots ----   9 escons
          e) IU            -    273.927 vots ----   5 escons
                                             Total  ---- 109 escons

           Veient aquets resultats es poden treure varies conclusions.La primera i més important sens dubte és que el Psoe revalida la seva confiança i no li ha afectat gens la corrupciò ja que treu els mateixos escons que tenia,malgrat perdre 118.000 vots.(Paradoxàlment IU ha perdut 164.000 vots i li ha costat 7 escons.Coses de la llei electoral.).Amb els 47 escons però,es queda a 8 de la majoria absoluta,per lo que no podrà votar en solitari.

           El PP es fot la gran castanya i perd mig miliò de vots i 17 escons.És cert que l'entrada de C's
li ha restat "clientela"però la nefasta gestiò del govern del PP a espanya i els casos de corrupciò els ha pasat factura.Rajoy ha cridat als barons a Moncloa l'endemà per analitzar que ha pasat.

           Podemos entra al parlament,pero no amb la força que tothom esperava,i nomès aconsegueix 15 escons,que si tenim amb compte que és un partit nou que acaba d'entrar a l'escena politica,no està gens malament,pero les espectatives eren d'assolir un millor resultat.Han esgarrapat 7 escons a IU i uns altres 8 al PP,la qual cosa no se si pot ser preocupant.....o demostraria que no son ni d'esquerres ni de dretes.

            C's per la seva banda ha esgarrapat 9 escons al PP,tot i que Albert Rivera sempre havia dit que eren un partit de centre-esquerra.Si bé és cert que 9 escons en les primeres eleccions fora de l' àmbit català,són un bon resultat,pero al igual que Podemos les espectatives abans de les eleccions eren molt més favorables i algunes enquestes li otorgaven fins a 20 escons.

            IU ha estat la perdedora ja que s´ha quedat amb només 5 escons quan en el 2012,en tenia 12.Val a dir que també ha sortit molt perjudicada per la llei electoral i el sistema de recompte de vots ja que ha perdut 50.000 vots més que el partit socialista i li ha costat 7 escons,mentre que el Psoe els ha conservat tots.De tota manera IU ha pagat l' ambigüetat que l'ha caracteritzat sempre.

            En definitiva,sembla ser que els andalusos no han castigat la corrupció i prefereixen "malo conocido que bueno por conocer",i seguiran tenint un president socialista quatre anys més,(i ja en porten 37).
Tàmpoc s'ha acabat amb el bipartidisme PP-Psoe ja que entre els dos han aconseguit 80 dels 109 escons,encara que els liders de Podemos i C's s'hagin apuntat el tanto d'haver-lo trencat.

            Ara cal esperar els próxims dies/setmanes per veure amb qui pacta el Psoe per governar o si decideix fer-ho amb solitari,arriban a acords puntuals amb els diferents partits.De qualsevol manera i reconeixen el triomf del Psoe,Susana Diaz no ha aconseguit el suport necesari per donar estabilitat al seu govern que era l'objectiu al avançar les eleccions.......

                                                                                                                   Ànec  Lluc