dimarts, 14 d’abril del 2015

14 d' Abril " Dia de la República" ......

               Avui,14 d'abril és conmemora la proclamaciò de la 2ª República Espanyola l'any 1931 en substituciò de la monarquia del rei Alfons XIII,i que va durar fins el 1 d'abril de 1939,quan va acabar la guerra civil,que havia començat tres anys abans amb el " cop d'estat" protagonitzat pel general Francisco Franco,qui des d' aleshores va governar mitjançant una dictadura,fins que va morir el 20 de novembre de 1975.Des de llavors fins a l'actualitat,estem en una monarquia constitucional,on el cap d'estat és el rei,de la familia dels Borbons.

Francèsc Macià
                Pel que fa a Catalunya,el 14 d' abril de 1931 després de les eleccions municipals,que donen una majoria a Esquerra Republicana de Catalunya,Francesc Macià,des d'el balcò de la Generalitat de Catalunya ,proclamà la República Federada Catalana,dins de la República Espanyola.
Aquesta proclamaciò preocupa al govern provisional republicà espanyol que el 17 d' abril envia a Barcelona als ministres ,Fernando de los Rios,Marcelino Domingo i Lluis Nicolau d' Olwer.Després de moltes negociacions s'arriba a l'acord de que el consell format a Barcelona ha de governar sota el nom de Generalitat de Catalunya,recuperant el nom històric,que permet resoldre el conflicte,obrint el camí a una nova forma d' autonomia catalana.Més endavant,Macià va signar l' Estatut d'autonomia i va seguir presidint la generalitat fins a la seva mort l'any 1933.

               A Francesc Macià va substiturlo Lluis Companys.Poc abans,Esquerra Republicana de Catalunya havia aconseguit una victoria electoral aclaparadora amb 56 dels 85 escons,al parlament català.
Lluis  Companys
A la Espanya republicana,les eleccions de 1933,les van guanyar els partits de centre-dreta,lo que dificultaba les relacions amb el govern de la generalitat i no permetia el normal desenvolupament de l'autonomia.

                L'aprovaciò per part del parlament de Catalunya de la "Llei de contractes de cultiu "va fer que els partits de centre-dreta demanesin al Tribunal de Garanties Constiucionals que la declaresin inconstitucional per invasiò de competències....( Això em sona d'alguna banda )....La derogaciò d' aquesta llei va originar una greu crisí entre els governs de Madrid i Barcelona.Fins i tot els diputats d' ERC és van retirar de les Corts Espanyoles.Aquets fets van provocar diverses vagues i Barcelona és va paralitzar.El 6 d'octubre una manifestaciò organitzada per l' Aliança Obrera és va dirigir a la Plaça Sant Jaume , demanant la proclamaciò de la " República Catalana ".
El mateix 6 d' octubre,Lluis Companys des d'el balcò de la Generalitat va proclamar " l'Estat Català " dintre la República Espanyola i per fer front al govern de centre-dreta,va oferir als republicans d'esquerres de la resta de l'estat a establir un govern provisional republicà a Barcelona.

                   Aquesta "rebeliò" va ser aturada per una intervenciò militar a càrrec del general Batet,cap de la IV divisiò.Companys i tot el govern de la Generalitat va ser detingut i empresonat,primer a bord del vaixell Uruguay,al port de Barcelona i despres a la preso "Model".Van ser jutjats per rebeliò i condemnats a trenta anys de preso.
Les consequencies d'aquesta rebeliò van ser nefastes per Catalunya.El 7 d'octubre,el general Batet va nomenar president de la Generalitat a un coronel d' intendencia,i el 2 de gener és va suspendre l'Estatut.
Amb les eleccions de febrer de 1936,i el triomf del "Frente Popular "va arribar l'indult per Companys i la resta del seu govern.

                     El 18 de juliol,un grup de militars van protagonitzar un cop d'estat,contra el govern de la segona Republica surgit de les eleccions del febrer.Des d' un primer moment,aquest cop d' estat va fracasar,lo que va desencadenar la guerra civil,entre les forces favorables al cop,i els que es mantenien fidels a la República.( Nacionals i "rojos".)
Catalunya és va mantenir fidel a la República i Companys és va mantenir com a president de la Generalitat fins que, el 1939,un cop donada la guerra per perduda i l'entrada dels "nacionals " a Barcelona era inminent,va haver d'exiliar-se a França.

                      La victòria a la guerra,per part del general Franco i la seva autoproclamaciò com a caudillo d' Espanya,va posar fí a la segona república.
Aquets últims anys,s'han multiplicat les veus que demanen un referèndum a l'estat espanyol per poder decidir entre monarquia o república,però de moment tant PP com Psoe s`han negat a fer-lo.

                                                                                                             Ànec  Lluc