diumenge, 16 d’octubre del 2016

Del " Fer Fora Rajoy " a fer-lo president....

             Fer fora Rajoy. Aquesta era la consigna de campanya de les eleccions del 20 D i també del 26 J. Els resultats de les urnes les dues vegades, impossibilitaven que cap partit pogués tirar endavant el debat de investidura i molt menys fer un govern amb un mínim d'estabilitat. El PP de Rajoy, guanyador de les eleccions del 26 J, va intentar aquest cop fer-ho, però es va estavellar contra el mur del " NO " del Psoe. Amb només el suport de C's de Rivera, que s'apunta a tot, només va aconseguir 170 vots, a sis dels necessaris per la majoria. Així les coses i després d'aquesta investidura fallida quedaven dues opcions per evitar anar a terceres eleccions i les dues passaven pel Psoe :  intentar fer un govern alternatiu o abstenir-se per fer possible el de Rajoy. Pedro Sànchez insistia en el " NO " a un govern del PP, però de la mateixa manera descartava qualsevol acostament als independentistes. La incompatibilitat d'un acord entre Podemos i C's, feia que l'opció mes factible era anar a terceres eleccions.

               Alguns " barons " del Psoe que fins aleshores havien parlat de manera "tèbia" de la possibilitat del Psoe d'abstenir-se " por el bien de España", ja començaven a parlar de l'abstenció com única opció per no anar a unes terceres eleccions. Fins i tot Felipe Gonzàlez va dir que se sentia traït i decebut per Pedro Sànchez perquè,  segons va dir, Sànchez li hauria confessat que s'abstindria a la segona votació de la investidura de Rajoy. A partir d'aquí, i davant la insistència en el "NO" a Rajoy que seguia defensant Sànchez, l'enemistat entre aquest i els barons del Psoe, liderats per una Sussanna Díaz a l'ombra, es va fer mes que evident. La bufetada socialista a les eleccions gallegues i basques van precipitar els fets. Sànchez en un últim intent de salvar-se va convocar el comitè federal pel dissabte 1 d'octubre per tal de convocar primàries i que fossin els militants els que decidissin si el Psoe havia de mantenir el "NO" o abstenir-se. L'endemà d'aquesta convocatòria, la meitat dels membres del comitè va presentar la dimissió. Després d'una setmana molt tensa on fins i tot es va parlar de portar el cas als jutjats, es va celebrar finalment el comitè que va acabar amb la dimissió de Pedro Sànchez i amb un espectacle lamentable. Prop de la una de la matinada va queda escollida la gestora que es la que dirigirà el partit fins que hi hagi un nou secretari general.

              Aquesta gestora, presidida per l'asturià Javier Fernàndez es la que ha de decidir si el Psoe finalment s'absté per facilitar el govern a Rajoy. Fins ara, Javier Fernàndez ha dit que la decisió es prendrà en un proper comitè que encara no  te data però ha anat deixant anar algunes "pistes" que donen a entendre que l'abstenció esta " dada i beneïda ". Mes enllà de no voler que la militància prengui la decisió, ha insistit en que una abstenció que ells anomenen tècnica, no significa donar suport a Rajoy. Sussanna Díaz ha avisat que la decisió que prengui el comitè federal serà d'obligat compliment pels 85 diputats del grup socialista, en clara referència als del PSC, que havien manifestat la possibilitat de trencar la disciplina de vot i mantenir-se en el " NO ". Per tant la possibilitat de que s'abstinguin només 11 diputats queda quasi be descartada. Els membres de la gestora volen que per sobre de tot quedi pales la unitat del partit per evitar que en un futur, Sànchez es pogués presentar com avalador del " NO " a Rajoy per disputar la secretaria general a Sussanna Díaz.

              Per altre banda, i aquest es potser el millor indicador de que el PP té assegurada l' abstenció del Psoe, es que el rei Felip VI ha convocat a consultes als parits polítics per tal de proposar un nou candidat a provar la investidura. Aquestes consultes es portaran a terme la última setmana d'octubre, pocs dies abans que acabi el termini legal, en que d'acord a la Constitució el rei hauria de dissoldre les Corts i convocar noves eleccions.
Aquesta setmana i amb motiu de la celebració del judici del la trama Gúrtel i arran de les declaracions del principal acusat Francisco Correa, alguns ex-dirigents del PP han estat directament esquitxats pel cobrament de comissions a canvi de l'adjudicació d'obra pública. Preguntats els líders socialistes sobre si aquestes declaracions afectarien a la decisió final del Psoe, tots han coincidit que no, perquè son fets que tothom ja coneixia. El Portaveu de Ciutadans també ha dit que no hi ha res de nou. Per tant i malgrat segueixin fent comèdia marejant la perdiu, l'abstenció esta mes que decidida i Rajoy serà president gràcies al Psoe, per mes que ho maquillin, justifiquin o tractin de dissimular.


                                                                                                             Ànec  Lluc