dissabte, 22 d’octubre del 2016

#SaMataoPaco ........

                                                                           


             #SaMataoPaco: Amb aquest hashtag es va celebrar a tuiter que l'estàtua de Franco acabés per terra quan uns joves la van bolcar del lloc que ocupava al Born. Després de quatre dies des de que es va inaugurar l'exposició franquista l'ajuntament de BcnEnComú ha decidit retirar-la definitivament després d'haver estat objecte d'atacs de protesta i burla amb el llançament d'ous, pintades de diversos colors, d'haver-hi penjat una estelada, de col·locar-hi un cap de porc i fins i tot una nina inflable. L'altre estàtua, la de la Victoria, també ha estat retirada, encara que no havia estat "atacada". Aquestes dues estàtues formen part de l'exposició "Franco, Victòria i República, Impunitat i espai urbà" que el govern Colau ha decidit obrir al Born Centre de Cultura i Memòria que continuarà oberta fins al gener, sense estàtues al carrer.
Aquesta exposició ha aixecat molta polseguera des del mateix moment que es va anunciar que es faria. Per si no n'hi havia prou amb la decisió de fer l'exposició al Born, que s´ha convertit en un espai de reivindicació del catalanisme en record del fets de 1714, l'equip Colau va decidir recuperar dues estàtues que estaven en un magatzem de "parcs i jardins" per col·locar-les al mig del carrer a l'entrada del'exposició a la vista de tothom. Els grups de l'oposició van avisar que aquest fet podria portar problemes però es va tirar endavant. Quatre dies després de la inauguració les han hagut de retirar.

              Malgrat que es evident del fracàs de la iniciativa si mes no de posar les estàtues al carrer, l'ajuntament mitjançant el primer tinent d'alcalde Gerardo Pisarello, considera un èxit la proposta i ha dit que fins i tot esperaven aquesta reacció, i lluny de reconèixer errors o fer autocrítica, ha dit que incorporaran els fets que ell considera "vandàlics" a l'exposició. Ha dit que l'exposició ha estat un encerti que potser el problema es que no s'ha acabat d'explicar be el "context" de posar les estàtues al carrer.

              Tot apunta però tot aquesta "performance" es una mes de les que ens te acostumats Ada Colau des de que va arribar a l'alcaldia. Podria ser una "cagada" mes, (amb perdó ), a les que també ens te acostumats, però alhora podria ser una cortina de fum tapar una mala gestió. Potser es una casualitat però aquesta setmana al ple de l'ajuntament l'oposició en bloc ha tombat el PAM, "Programa d'actuació municipal", que es el full de ruta de municipal dels Colauers. Això impedirà que el govern Colau disposi d'aquest PAM que el regidor de BcnEnComú ha qualificat d'essencial per aplicar les mesures urgents que necessita la ciutat. La polèmica de les estàtues ha fet que aquest nou revés de l'alcaldessa hagi passat força desapercebuda. Aquesta es una de les característiques de la"Nova Política", cortines de fum per dissimular una gestió que només es "postureig".


                                                                                                               Ànec  Lluc