dilluns, 3 d’agost del 2015

Tret de sortida del 27 S....

         
                                                                                 
                                                                             


                 Avui, si no hi ha cap sorpresa ni entrebanc d'última hora, el president Mas, anunciarà la convocatòria d'eleccions autonòmiques, pel proper 27 de Setembre. Aquesta convocatòria, serà, tal com va anúnciar Josep Rull, i també el mateix president Mas, una convocatòria a unes eleccions ordinàries, encara que a ningú se li escapi, que malgrat que els contràris a la independència ho neguin, tindràn un càracter clarament plebiscitari. Només cal recordar el que va succeir a les municipals, on els que és mostraven contràris a que fòssin considerades com una primera volta de les del 27S, van refregar-nos pels morros, una i mil vegades, que els sobiranistes haviem perdut l'alcaldía de Barcelona, tot i que en el conjunt de Catalunya, el bloc sobiranista hagués augmentat el nombre de regidors.

                La raò de que Mas faci una convocatòria com en unes eleccions ordinaries, no és altre, que el govern del PP, estarà molt atent, a qualsevol oportunitat que tingui, per tractar d'impugnarles al Tribunal Constitucional, i fins i tot anular-les, per vulnerar les lleis espanyoles. N'hi ha, que demanen una intervenciò de la Generalitat, mitjançant l'article 155, però, fonts del propi govern del PP, descartèn aquesta posibilitat i diuen que no caldrà arribar tant lluny.
Sigui com sigui, i coneixen com ha fet les coses últimament el president Mas, és de suposar que els serveis juridics de la Generalitat i de CDC, ja han trobat la manera de fer-ho de manera impecable. De tota manera, el càracter plebiscitari del 27 S, vindrà donat pel resultat. Cas de guanyar el NO, formaríen govern, els partidaris de seguir com autonòmia dins de l'estat espanyol, com a minim, quatre anys més.

               Aquestes últimes setmanes, tots els partits han anat escollin els seus candidats, i posicionant-se, a favor o en contra de la independència, i cap d'ells, ha ensenyat ni explicat, cap mena de programa, més enllà d'estar a favor o en contra de ser un estat independent, cosa que deixa clar, que tots accepten tàcitament, que el que és decideix el 27 S, és la independència de Catalunya.

              Un dels primers a definir candidat, en aquest cas, candidata, va ser Ciutadans, que un cop que Albert Rivera va decidir ser candidat a les generals espanyoles, va triar Inès Arrimadas, en unes primaries on no és va presentar cap altre candidat. No cal dir, que la pre-campanya, l'han basat en atacs a Mas i lo que anomenen  els seus deliris independentistes, com si la independència fos cosa única d'Artur Mas, quan la realitat és que és el poble qui l'ha empès a fer el gir que ha fet. Més enllà dels atacs a Mas i als secesionistes, no han fet cap proposta. Suposo que les guarden per la campanya.

                Després, i fruit d'un acord, entre CDC, ERC, l'ANC, Omnium i l'AMI, és va formalitzar la llista civil per la unitat, que més tard s'ha anomenat llista de, " Junts pels Si", que està formada per polítics de CDC i ERC, membres de les entitats civils, com l'ANC, Omnium, l'AMI i  Sumate, i algunes persones rellevants de la societat civil, que sense pertànyer a cap entitat, han mostrat sobràdament els seu compromis sobiranista. Aquesta llista va donar un cop d'efecte, al posar al capdavant, un home molt valorat per tothom, i reconegut a Europa, com Raú l Romeva; el segueixen a la llista, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas, Oriol Junqueras, Eduardo Reyes, i Josep Guardiola que tanca la llista. Lluis Llach, finalment, encapçalarà la llista per Girona i sembla que Germà Bel, ho farà a Tarragona. Veient aquest conjunt de noms, és comprensible que aquesta llista faci por. Els atacs, de totes bandes, no s'han fet esperar.

               Un dels primers en atacar aquesta llista, han estat els de "Catsiqueespot", que és una aliança entre Podemos i ICV-EUiA . En un principi, semblava que Proces Constituent s'hi afegiría, però finalment ho han descartat. Al igual que Ciutadans, han personalitzat la llista de "Junts pel Si", en la figura d'Artur Mas, dient que aquesta llista és la " taula de salvament" de CDC i del propi Mas. També ha rebut moltes critiques, Raúl Romeva, sobretot d'ex-companys seus d' ICV, que l'han titllat d'haver cambiat d'ideología, i de ser una eina per fer president a un Mas, a qui fan màxim responsable, de les retallades que ha patit Catalunya. Com alternatíva, només diuen que volen fer un gir social, i un referèndum per decidir l'encaix de CAT i ESP, però de comú acord amb l'estat. Mai han dit com ho pensen fer, si ESP sempre s'hi ha negat, però en les ultimes hores, Franco Rabell, que ha estat escollit com a candidat, ja ha dit que CAT no pot fer ni DUI, ni la independència. ( De fet, és el mateix discurs que fa servir Podemos.). Tot ho deixen supeditat a l'estat espanyol.

                  Per la seva banda, el Psc, que segueix en caiguda lliure i sense frens, i que tenia previst fer primaries el 26 de juliol, ha decidit que sigui Miquel Iceta,sense necesitat de fer-les, ja que cap més candidat, ha manifestat la intenciò de presentar-se. Iceta, també ha carregat contra Mas, i no ha descartat possibles pactes amb Ciutadans, després del 27 S. Sembla ser, que tenen coll aball, que sols no tenen res a fer. Recordem que a Lleida, Àngel Ros ja s'ha llençat als braços de C's.

                El PPC, ha esperat a darrera hora per decidir el candidat, que finalment ha estat Garcia Albiol, ex-alcalde de Badalona, que no ha pogut repetir en el càrrec, perque la uniò dels partits d'esquerres, ho ha impedit. Eren moltes les veus que, aseguraven fa algunes setmanes, que l'Alicia Sanchez Camacho, no repetiría com a candidata. Els mals resultats a  les municipals, on el PP, només ha aconseguit una alcaldía, feièn preveure, el seu relleu. No ha estat però, fins aquesta darrera setmana, que s'ha triat al Albiol. A Girona, serà Enric Millò, qui encapçali la llista dels populars. Rajoy i tota la plana major del PP nacional, han vingut a Catalunya, aquesta setmana, a donar-li el seu suport. Albiol, ha defensat, tant punt ha estat nomenat, als catalans que també se senten espanyols, acusant a la Generalitat de tractar-los com a catalans de segona. També ha demanat el vot "per fer callar als separatistes d'una vegada per totes". Una part dels seus atacs, han anat a parar a ciutadans, des d'on li han dit, que no s'equivoqui d'enemic, ja que és a Mas, a qui s'han d'enfrontar.

               La CUP, ha triat al periodista Antonio Baños, com a cap de llista, degut a que, tal i com diu el reglament intern de la formaciò, David Fernàndez, Quim Arrufat, i Inès Vallet, no poden tornar-se a presentar. La CUP, que no va voler sumar-se, a la llista unitaria, donat que la seva proposta de fer una llista sense polítics, va ser rebutjada, és presentarà en solitari, però amb la independència de manera explicita en el programa, i per tant, els seus vots, seràn comptabilitzats de la banda del SI.

               Aixì doncs, i un cop tothom, té les coses clares, i ja s'ha posicionat pel que fà al 27S, i on hi han clarament dues bandes. A la banda del " SI", s'hi troben, la llista "Junts pel Si" i la CUP, mentre que a la banda del "NO", hi ha C's, PP, Psc i Uniò. A "Catsiqueespot", els dixò al mig, perque són un " SI però NO" i un " NO però SI". Ara ja només cal esperar que avui, és faci la convocatòria oficial. Després, molts aniràn de vacances, tot i que aquest any, seràn curtes per molts polítics, ja que encara que la campanya comença l'onze de setembre, encara hi ha molta feina a fer, sobretot, pedagògica, explicant a la gent, com i perque, és farà la independència. Estem a menys de dos mesos, d'un dels dies més importants de la història de Catalunya, perque si no guanyem, haurem begut oli......! Oju !..Els que votin "NO", també rebràn.

                                                                                                   Ànec  Lluc