dimarts, 7 de juny del 2016

Cas Quintana : Tancat en fals.........

                                                                               


               El "cas Quintana" tal i com es coneix el cas en que Ester Quintana va perdre un ull com a conseqüència de l'impacte d'una pilota de goma llençada per un escopeter dels mossos d' esquadra en el transcurs d'una manifestació a Barcelona durant la vaga general de 2012. En un primer moment l' aleshores conseller d'interior va negar que els mossos haguessin disparat cap pilota de goma aquell dia. Va ser arran d' un vídeo a les xarxes socials que es veia un antiavalots baixant de la furgoneta dels mossos i com dispara una amb una llançadora de les que es fan servir per llançar pilotes de goma. Els infermers que van atendre a Ester Quintana van descriure la ferida com una "ferida neta i llisa" compatible amb la que produiria una pilota de goma. El jutge va admetre la denuncia de Quintana i va imputar al comandament i al escopeter de la furgoneta que apareixia al vídeo.

               Des d'un començament i des de dins el cos de mossos es va actuar de manera no gaire clara. Durant mesos es va mantenir que no es van disparar pilotes de goma quan després s'ha pogut comprovar per proves d' àudio que van ser dos trets i no un els que es van disparar en qüestió de segons, la qual cosa fa indicar que va disparar mes d'un escopeter, donat que aquestes armes es carreguen a ma i es triga una mica mes de temps. També es va posar amb dubte que el projectil fos una pilota de goma o un projectil de "foam"que son els substituts de les pilotes de goma i teòricament mes segures. Amb aquests dubtes raonables el jutge no ha tingut mes remei que absoldre als dos acusats perquè no s'ha pogut demostrar ni l'arma, ni el tipus de projectil ni el mosso que va causar la lesió perquè alguns testimonis apunten que hi va haver un tercer tret. Per tant la defensa dels mossos ha fet servir el "dubte raonable" o com diuen en llatí "In dubio, pro reo".(En cas de dubte, favorable a l'acusat.).

                La investigació d'aquest cas ha estat ple d'irregularitats i la conselleria va oferir un grapat de versions fins que va acceptar que la lesió va ser fruit de l'actuació policial tot i que sense concretar gaire cosa mes. La mateixa advocada d'un dels acusats ha deixat caure que algú al cos de mossos no ha dit la veritat al judici. El comissari en cap reconeix que des d'un principi es van fer les coses malament perquè degut a les preses per donar explicacions es va donar informació no contrastada. El cap dels mossos reconeix que hi ha agents que no han dit tota la veritat i que l'autor del tret s' esta amagant. Per acabar de rebla el clau, el secretari general del sindicat de comandaments dels mossos l'inspector Jordi Dalmau ha declarat a Rac 1 que l'escopeter que va disparar menteix i s'amaga i tot i que sospita qui pot ser, no pot demostrar-ho. També va reconeixer que hi ha molts casos en que es te la certesa de que algun mosso ha comés un delicte però no es pot provar.

                 Per la seva banda Ester Quintana en conèixer l' absolució dels dos agents ha manifestat que el cos dels mossos no han aportat al jutjat totes les proves al seu abast. Des de mossos ho han desmentit i han anunciat que reobriran la investigació si apareixen noves proves o indicis. De moment però s'ha tancat en fals, sense aclarir res del que va passar i això ha deixat la sensació de certa impunitat de la policia en fets com aquest. Fets com aquests que desprestigien l' imatge de tot el cos i son deguts a un excés de "corporativisme" mal entès.


                                                                                                        Ànec  Lluc