dijous, 16 de juny del 2016

Podemos : Dos cartells, dos programes, un engany...

                                                                           

             "EnComú Podem-Guanyem el canvi" es la franquicia o com ells l'anomenen la confluència de Podemos a Catalunya. Es un coalició de les anomenades de la "Nova política" però que cada cop s'assembla mes a la vella. Esta formada per Barcelona en Comú, Podem Catalunya, ICV, EUiA, Equo i el partit pirata. Malgrat aquest poti-poti de sigles a ningú se li escapa que qui "talla el bacallà" a la formació son Pablo Iglesias i Ada Colau, tot i que el cap de llista es Xavier Domènech. A les eleccions del 20 de desembre van obtenir 12 diputats al Congrés i van fonamentar la seva campanya sobre dues promeses que no han pogut cumplir : tenir grup propi al Congrés i el referèndum per Catalunya. Tant bon punt es va constituir el Congrés dels diputats es va constatar que el grup propi era impossible d'acord amb el reglament. Compromís que formava part de la "confluència valenciana" va trencar amb Podemos per pasar al grup mixt. El referèndum per Catalunya va deixar de ser "línia vermella" tant bon punt van començar les negociacions per fer govern amb el Psoe.

              De cara a la repetició de les eleccions el 26 J, EnComú-Podem torna a prometre el referèndum i ha declarat que buscarà algún "forat" legal que li permeti tenir grup propi. Aquesta vegada però no han esperat a després de les eleccions a dir que el referèndum no serà una línia vermella a l'hora de fer possibles pactes de govern amb el Psoe. Així ho va deixar clar Pablo Iglesias en el debat a quatre quan va respondre a una pregunta de Pedro Sànchez. També va dir que no es pot acusar d'independentista a Ada Colau perquè no ho es. Pablo Iglesias també s'ha definit com el "salvador" de la unitat d' Espanya, disputant aquest títol a Rajoy i Rivera. IU que ara va amb coalició (absorció) amb Podemos ha deixat anar que un referèndum a Catalunya hauria de ser amb totes les garanties i sota l'art. 92 de la constitució. Clar que tot això ho diuen quan fan campanya a la resta d' Espanya perquè quan venen a Catalunya defensen aferrissadament el referèndum. Doble discurs. Engany.

              Per fer mes creíble l'engany, un "grup d'independentistes d'esquerres" van fer un manifest on recomanaven el vot per "EnComú-Podem" com la opció que representa millor els valors de l'esquerra sobiranista. Segons la llista dels signants que va publicar el diari ARA la majoria son d' algún dels partits que formen "EnComú-Podem"; es a dir, com " Juan Palomo".

              Al marge de les contradiccions sobre si el referèndum SI o NO, val a dir que per fer-lo possible caldrien els 2/3 del Congrés i majoría al senat, cosa que es molt poc probable per no dir impossible. Crida l'atenció també que el programa de Podemos defensa un "eix aragonès" que reobriria la línia ferroviaria Can-franc-Oloron i dona l'esquena al corredor mediterrani. EnComú-Podem ha declarat que per Podemos "el corredor mediterrani" es un eix fonamental en les comunicacions amb Europa però al seu programa només s'hi fa referència al tram de Murcia. Per tant a mes del doble discurs, també hi deu haber dos programes.

             Per acabar-ho d' adobar també s'ha fet un doble cartell. A Espanya fan servir el lema "La sonrisa de un País", mentre que a Catalunya l'han anomenat com "El Somriure dels pobles". Curiosament però als dos cartells surt la fotografia d' Ada Colau, tot i anar a l'últim lloc de la llista d' EnComú-Podem per Barcelona. Malauradament i malgrat aquests enganys, sembla que tornaran a guanyar a Catalunya.


                                                                                                     Ànec  Lluc