diumenge, 14 d’agost del 2016

Del "Valle de los Caídos" al BORN .....

                                                                               


             Tant bon punt l'equip d' Ada Colau es va fer càrrec de l' Ajuntament de Barcelona, un dels seus objectius va ser tancar l' exposició sobre la memòria històrica de la Guerra de Successió inaugurada al 2014 amb motiu de la celebració del Tricentenari i que es troba al "Born Centre Cultural". Aquest fet va crear força polèmica a l' Ajuntament. ERC i CiU van assegurar que el govern Colau volia cobrir amb vidre les restes de la ciutat del 1714, tancar l' exposició existent i cambiar fins i tot el nom de l' equipament. Des d'el comissionat de Memòria històrica s' ha desmentit que es vulgui cobrir el jaciment però si han reconegut que s'ha ordenat un estudi per "optimitzar" l' espai. Pel que fa al nom, mantindrien la denominació "Born" però l' adjectivarien per donar-li mes identitat. Un regidor del PSC va fer la proposta de tancar el Born durant tres anys, per pensar el seu futur.

              Al febrer de 2016 l' Ajuntament Colau va presentar el projecte "BCN Memòries", que inclou que l' espai passi a anomenar-se "El Born Centre de Cultura i Memòria" per destacar el seu passat de memòria colectiva ja que la memòria històrica no es només museística - segons ha dit Pisarello -, si no que cal recuperar la memòria històrica dels barris amb les entitats, veïns i veïnes.

              Un grup d' historiadors van fer un manifest a favor de preservar el Born Centre Cultural vinculat a la memòria de la Guerra de Successió perquè conté les restes arqueològiques d' una ciutat de l' Época Moderna perfectament conservades que mostren amb una riquesa extraordinaria aspectes urbanístics, econòmics, culturals i socials, d'un dels barris mes actius de la BCN del segle XVII i XVIII. En aquest manifest demanen a la Generalitat que declari les restes com un "bé públic d'interès nacional.

              Aquest estiu el govern Colau ha anunciat per l' octubre l' obertura al Born l'obertura de l' exposició Franco, Victoria, República.Impunitat i espai urbà, i que inclou la instal·lació al carrer de l' estatua eqüestre decapitada de Franco i l'escultura Victoria, fetes en homenatge a la victoria franquista i que es trobaven a un magatzem municipal. Aquesta exposició es un nou intent del govern Colau de rebaixar el simbolisme independentista del centre i un menyspreu cap a les victimes del franquisme en un país on encara no s'ha jutjat als "botxins" ni s'ha enterrat a les victimes que segueixen a les cunetes de les nostres carreteres.

              Gerardo Pisarello, primer tinent d' alcalde de l' Ajuntament de BCN ha defensat que el que es vol es obrir un debat públic sobre la "impunitat de la dictadura"i que l'exposició serà netament anti-franquista. Ha dit també que el debat que ha generat aquesta exposició fa evident que hi ha a la ciutat una ferida oberta i que aquest tipus d' exposicions son necessàries.
Jaume Collboni cap del PSC a l' Ajuntament de BCN i flamant soci de govern d' Ada Colau ha mostrat públicament el seu suport a la posició oficial de l' Ajuntament i fins i tot ha anat una mica mes enllà dient que " El Born Centre Cultural es el Valle de los Caídos de l' independentisme".
Membres de l'oposició sobretot d' ERC o CiU han manifestat que poden arribar a entendre l'exposició com un fet pedagògic tal com expliquen des de l' Ajuntament, però per fer-la no cal que les estatues de Franco i la Victoria s' exhibeixin a fora al carrer. Si no en teniem prou amb el manteniment a Madrid del Valle de los Caídos, que cal recordar va ser construït per presos polítics republicans en condicions pràcticament d'esclavatge, i on reposen les restes de  Franco i Primo de Rivera entre altres combatents, ara el govern Colau vol plantar la figura del dictador a un centre tan emblemàtic com es el Born i a l'exterior perquè pugui ser contemplat per tothom sense necesitar ni tan sols entrar a l'exposició......Vergonya, senyors, vergonya.


                                                                                                            Ànec  Lluc