Una cronica àcida del present.....i una mirada rigurosa al passat.....tot buscan un futur millor.... Calaix "desastre" on hi cap de tot....dic el que penso...però sempre penso el que dic.
dijous, 18 d’agost del 2016
El Geoparc de la Catalunya Central : Súria....
El Geoparc de la Catalunya Central es un projecte de desenvolupament social i econòmic adreçat als habitants del territori que fomenta la conservació del patrimoni geològic i miner. Inicialment es va construir com a Parc Geològic i Miner de Catalunya Central i al 2012 pren el nom de Geoparc quan entra a formar part de la Xarxa Europea de Geoparcs. Aquest Geoparc està format per 30 municipis de la comarca del Bages, 5 del Moianès i el municipi de Collbató. La seva superficie es d' aproximadament 1300 km quadrats i abarca una població de 190.000 habitants. Al centre es poden trobar superficies planes mes o menys extenses formant valls amb les conques dels rius Llobregat i Cardener, essent la mes important la "plana de Bages". L' establiment de les poblacions i les industries es concentren a les planes i valls fluvials. El paisatge del territori es eminentment forestal de bosc en un 75% de la superficie. El clima es mediterrani continental de baixa altitud caracteritzat per una notable oscil·lació tèrmica entre l'estiu i l' hivern. La gestió del Geoparc esta a càrrec del Patronat format pels municipis de Súria, Moià, Collbató, Sallent, Cardona i el Museu Geològic Valentí Masachs i el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.
Geològicament parlant esta situat al sector est de l' anomenada Conca geológica de l' Ebre. Les roques son d' origen sedimentari i amb edats compreses en entre l' Eocè i l' Oligocè inferior i les formades durant el Plistocè i Holocè. Tota aquesta zona estava sota el mar, que un cop assecat va deixar sediments de sulfats (guix), i clorurs ( halita, silvita, carnal·lita). L'evolució d'aquesta conca marina va donar lloc a una de les zones mineres de potassa mes grans d' Europa. El territori compta també amb elements singulars com les Muntanyes de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt.
La mineria de la sal es porta desenvolupant al territori des d' antic. Les primeres explotacions de l' halita son les de les mines de Cardona que malauradament fa força anys que van abandonar la producció i ara es poden visitar les mines i galeries com atracció turística i pedagògica. Conjuntament a aquesta mineria també han existit explotacions de guix, carbó i argila. El Geoparc compta amb un total de 47 espais d' interès geològic i miner catalogats.
Un d'aquests espais es Súria, poble miner que compta amb una de les explotacions mineres de potassa mes gran d' Europa, si no la mes gran. En aquest sector les roques sedimentades amb una edat propera als 37 milions d' anys donen testimoni de la retirada del mar amb una enorme quantitat de sals que son explotades des de 1912. També son presents en aquesta zona "testimonis" de la formació dels Pirineus.
A Súria hi podem trobar també la Falla anomenada "Mig-Mon", que es una falla anticlinal d' origen pirenaic i aspecte diapíric. Aquest plec es presenta fallat aproximadament per l'eix. Des de la riera de Coaner es pot observar la Falla "Mig-Mon" no fallat. El nom de "Mig-Mon" ve donat per la creença de que aquest es el punt on s' ajunten les dues mitats del mon per la direcció de les vetes de les roques.
La Falla del Tordell es un encavalcament que posa en contacte nivells calcolítics vermellosos eocènics amb els grisos i terrossos i els de color blanc sobre els mes antics.
Els Dolines de Joncarets on es veuen tres subsidències causades per la filtració d' aigües superficials al dissoldre les sals de Cardona.
La Sucova mostra els plecs de l' anticlinal de Balsareny amb inclinacions verticals.
Les Terrasses Fluvials que son formacions constituïdes per blocs de diferentes mides, sorres i lutites.
Les Guixeres s'han recuperat després de diverses campanyes d' excavació, neteja, i condicionament en els darrers anys. Segons sembla, aquest lloc podria ser el nucli de Sant Pere del Puig, probable origen i inici del poble de Súria. Les excavacions han deixat al descobert forns de guix de petites i mitjanes dimensions i també grans construccions i sistemes de producció que van estar en plena activitat fins a la dècada de 1930. Cal destacar que aquests treballs han estat realitzats per una colla de voluntaris del poble, (Els jubilats de les Guixeres), gràcies als quals es poden visitar.
El Poble Vell de Súria amb el seu castell i la torre de l' homenatge es visita obligada. El castell fou construït abans de l' any 993 com a fortalesa i torre de vigilancia per controlar als "moros".Al segle XV va passar a ser la residència dels comtes de Cardona. Al voltant del castell es troba el "poble vell" o casc antic, construït d'alt un turó des d' on es veu el poble de Súria i tota la vall. Al costat del castell hi ha la iglesia del Roser amb el seu absis i campanar d' estil romànic. Can Balaguer del Porxo es una de les cases mes emblemàtiques del Poble Vell i actualment acull l'oficina de turisme.
Aquests darrers dies El Geoparc Mundial Unesco i l' Ajuntament de Súria han instal·lat quatre panells informatius i un rètol a l' entrada del poble amb l' objectiu de millorar la senyalització dels punts geològics de la vila i destacar-ne els aspectes mes destacats. Aquests panells ofereixen imatges i textos sobre els temes: "La geologia a la història de Súria", "Súria, una vila de geologia", "La Falla de Mig-Mon", i "La mineria de Súria".
Ànec Lluc
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada