dissabte, 13 d’agost del 2016

Que es el FLA ?....Fatxenderia per Liquidar l' Autonomia..

                                                                               



               El FLA, ( Fons de liquiditat autonòmica ), es una línia de crèdit creada pel govern espanyol al 2012 per deixar diners a les Comunitats Autònomes perquè aquestes no s'hagin de finançar als mercats. Aquest fons rep els diners del Ministeri d' Hisenda i Administracions Públiques, es a dir dels impostos que paguem entre tots, els catalans també.

               El Ministeri d' Hisenda espanyol fixa cada any el dèficit que poden tenir les Comunitats Autònomes arran de la reforma constitucional feta per Psoe i PP l' any 2012. El FLA dona a cada autonomia els diners d' aquest dèficit autoritzat. Aquests diners no s'entreguen a la Generalitat, i per tant no es aquesta qui decideix en que gastar-los. Abans d' enviar els diners el Departament d' Economia ha d' enviar a Madrid de tots els proveïdors als que s' ha de pagar. Arran d' aquesta llista el ministeri fa el pagament directament als proveïdors a través de l' Institut de Finances Oficial ( ICO). Donat que el model de finançament autonòmic es insuficient perquè la Generalitat cobreixi totes les despeses perquè dels impostos recaptats a Catalunya, només en retorna una part, (dèficit fiscal ), ha de recorrer al FLA per finançar-se ja que com he dit abans no pot acudir als mercats. Això no passaria si Catalunya gestionés els seus impostos donat que com han reconegut diversos economistes el govern català genera prou recursos per fer front a les pròpies despeses. Si a això hi afegim que tret de l'any 2015, la Generalitat ha hagut de pagar 1909 milions d' euros en interessos a l' estat espanyol pels diners rebuts del FLA.
 Si tenim en compta que Catalunya representa el 19% del PIB espanyol, que el dèficit fiscal reconegut pel propi ministeri d' hisenda es de 8500 milions d' euros, ( algunes fonts parlen de 16000 M €), i que paguem interessos per uns diners que ja eren nostres, això del FLA es un " FRAU LEGAL a les Autonomies".

            Fa uns mesos enrera Montoro va anunciar un canvi en les condicions per poder accedir als diners del FLA només per Catalunya, per evitar segons deia que la Generalitat gastés els diners en vel·leïtats independentistes però a ningú se li va escapar que això era un pas mes en la intervenció de les finances catalanes.

           Sovint es fa servir el FLA com arma llencivola per atacar l' independentisme argumentan que els catalans tenim molta sort de formar part d' Espanya ja que quan van mal dades econòmicament ens pot salvar el coll - per no dir el cul -. Posem com exemple el pagament a les "farmàcies". S' ha parlat molt de la demora en el pagament de la despesa farmacèutica, però com he explicat abans en aquest cas al tractar-se de proveïdors el pagament el fa directament el ministeri de Montoro que per altre banda, envia els diners segons el seu criteri i no pas en funció de les necessitats reals de liquiditat de la Generalitat. Es fa servir aquest fons per "salvar" in extremis Catalunya, pagant els deutes als quals la Generalitat no es capaç de fer front per manca de liquiditat, provocada en bona mesura per l' espoli fiscal que pateix Catalunya  degut a un model de finançament que fins i tot el PPC i C's han reconegut que es perjudicial pels catalans.
Això a Catalunya gairebé no s' ho creu ningú però arreu de l' estat i gràcies a la desinformació i manipulació que fan els mitjans de comunicació fa que el "Espanya Ens Roba", passi a ser "Espanya ens Salva", i molta gent creu que volem la independència al mateix temps que pidolem diners per poder sobreviure.



                                                                                                           Ànec  Lluc