dimarts, 13 de setembre del 2016

11 S de 2016....i van cinc......

                                                                                 


              Ho hem tornat a fer. Un any mes i ja en van cinc els independentistes hem sortit al carrer per reivindicar la independència de Catalunya. Aquest any l' ANC i Òmnium han convocat mobilitzacions a Barcelona,Tarragona, Lleida, Salt i Berga. Gairebé un milió de persones hem sortit al carrer amb estelades, samarretes i punts grocs. L' assistència a les mobilitzacions com ja es habitual varia molt segons les fonts consultades. Segons les policies locals de les diferents seus, entre les cinc ciutats s'hauria arribat als 800.000; segons la Delegació del Govern 370.000. L' organització va donar unes xifres al voltant del milió de persones. Si tenim amb compte que els inscrits als diferents trams voltaven les 400.000 persones, sembla mes creïble la xifra del milió que la oficial de la Delegació del Govern.

             El tractament de la premsa també varia segons si parlem de la premsa nacional o internacional. Mentre que les capçaleres nacionals destacaven el fet de la rebaixa en el nombre d' assistents en comparació d' altres anys, i tots ho atribuïen a un retrocés en la reivindicació independentista. El ministre de justícia en funcions Rafael Català va manifestar que la poca resposta a la convocatòria deixava entreveure que la dèria independentista esta arribant al final. A la declaració de Puigdemont de voler fer un referèndum, va respondre que l' estat espanyol "MAI" permetrà un referèndum que posi en perill la unitat d' Espanya. La Premsa no ha vist be que el president Puigdemont hagi assistit a la protesta independentista i l'han acusat de trencar la neutralitat institucional, al contrari del que havia fet Artur Mas fins ara. Altres titulars parlen de "desafio independentista", "desafio al TC", però la majoria coincideix que la "massa independentista" baixa o que "la Diada pincha".
Reuters, New York Times o Bild, s'han fet reso una vegada mes de la reivindicació dels catalans d' aconseguir la independència d' Espanya. Han recalcat que el govern català esta compromès a seguir endavant amb el mandat democràtic que va rebre de les urnes el 27 S, augmentant la pressió sobre el govern de Madrid en un moment en que aquest esta en funcions i a les portes d' unes noves eleccions. The Guardian i el Financial Times destaquen que 800.000 persones es manifestes a Catalunya per la ruptura amb Espanya.

              El president de la Generalitat Carles Puigdemont va manifestar que el 28 de setembre tornarà a fer una proposta al govern central per fer un referèndum acordat. Si tal com es previsible, l' acord no es possible la formula prevista es convocar unes eleccions constituents per validar el procés. Ha manifestat també que al juliol de 2017 el parlament ja haurà fet la feina que te marcat el full de ruta de JxSi i la Cup, i per tant la Diada de l' any que ve, Catalunya ja es trobarà en el transit entre la "postautonomia" i la "preindependència".


                                                                                                             Ànec  Lluc