dilluns, 5 de setembre del 2016

Setembre:Comença el curs.....polític

                                                                                 


                 S'ha acabat l' agost i amb l' entrada del mes de setembre ha començat també un nou "curs" polític tot i que aquest any, les vacances dels polítics s' han vist alterades per la sessió de investidura que s' ha celebrat el dia 31, i que havia de servir per veure si Mariano Rajoy i el PP, guanyadors de les eleccions generals del 26 J, aconseguia els suports necessari per ser investit president i formar govern, tal i com l' hi havia encarregat el rei Felip VI. Cal recordar que les eleccions del 26 J eren una repetició de les celebrades el 20 de desembre de 2015, on ningú va aconseguir trobar els suports suficients per fer govern. En aquesta ocasió Rajoy tampoc ha aconseguit treure endavant la seva investidura i ha perdut la votació per 170 vots a favor i 180 en contra. Aquest mateix resultat es va tornar a repetir a la segona sessió, celebrada el 2 de setembre, 48 hores després de la del 31 d' agost.

                S'obre ara un període de dos mesos perquè Pedro Sànchez del Psoe, o be Mariano Rajoy un altre vegada, - ha manifestat que es possible que ho torni a provar -, busquin els suports necessaris per fer un govern i evitar així haver d'anar a terceres eleccions. Pedro Sànchez en la sessió del 2 de setembre va deixar entreveure que podria explorar la via d' un govern progressista que li ha ofert clarament Pablo Iglesias de Podemos. Per fer viable aquest govern progressista a Sànchez només li queden dues opcions: aconseguir posar d'acord a Podemos i C's, cosa poc probable perquè la incompatibilitat de ambdós partits l'han feta palesa tant Rivera com Iglesias, - convertint aquest rebuig en un tema gairebé personal-; la segona passa per l' abstenció dels partits nacionalistes, entre ells ERC i PDC, de qui Sànchez ha dit en mes d' una ocasió no voler saber-ne res. El PP per la seva banda espera que el resultat de les eleccions autonòmiques gallegues o basques, que se celebraran el dia 25 de setembre puguin servir per desencallar el bloqueig que pateix Rajoy. Tot dependrà de la força que pugui tenir el PP basc i les aliances que calguin fer. Hi ha temps fins a l'octubre per poder fer govern, abans de dissoldre el Congrés i anar a noves eleccions.

               Pel que fa a Catalunya, aquest mes de setembre també ve carregat d' esdeveniments molt importants. El dia onze se celebrarà la Diada Nacional de Catalunya. Com ja es habitual en els últims anys, al marge dels actes institucionals la societat civil a través de l' ANC i Òmnium han organitzat diferents mobilitzacions al llarg del territori, per reivindicar la independència de Catalunya. Milers de catalans sortirem al carrer per demostrar la força de l' independentisme.
El 28 de setembre el president de la Generalitat Carles Puigdemont se sotmetrà a la qüestió de confiança que ha de permetre tirar endavant el full de ruta de JxSi amb el suport de la CUP, per culminar el camí cap a la independència i la República Catalana. La última reunió entre JxSi i la CUP fa preveure que hi haurà consens perquè Puigdemont pugui superar la moció i de retruc el govern de la Generalitat pugui aprovar també els pressupostos, ja que son necessaris per preparar les estructures d'estat.
Aquests propers dies, Carme Forcadell presentarà les al·legacions a títol personal davant el Tribunal Constitucional, en el que defensarà la llibertat d' expressió, el dret de participació i la sobirania del parlament on s' ha de poder parlar de tot. El Parlament ja va presentar al·legacions per la suspensió de les conclusions del procés constituent davant el TC divendres passat. Forcadell ha manifestat que el parlament es reserva la opció de presentar recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.
Per tant sembla que aquest setembre serà un mes força mogut políticament parlant. Haurem d'estar tots a l' aguait amb tot el que succeeix.


                                                                                                        Ànec  Lluc