dissabte, 3 de setembre del 2016

La investidura de la Marmota.........

                                                                               


               Aquesta setmana hem assistit a "l'espectacle", de la investidura fallida de Mariano Rajoy. Dic espectacle perquè, tot i que no tenen cap fruit, almenys son força entretingudes. Els protagonistes han estat els mateixos, però amb els papers canviats. En aquesta ocasió era Rajoy del PP qui ha provat d' aconseguir els suports suficients per sortir investit president. Tal i com li va passar a Sànchez al març, tampoc ho ha aconseguit. Curiosament ha tingut els mateixos suports aliens al PP que ja va obtenir el Psoe de Sànchez en el seu moment i només ha rebut el suport de C's i Coalició Canaria que amb els 137 escons que havia aconseguit el PP el 26 J, han deixat a Rajoy a les portes de la investidura, donat que només li han faltat sis vots. Aquest es un dels arguments que ha fet servir Rajoy per aconseguir si mes no l'abstenció del Psoe en la segona volta.

              El discurs de Rajoy ha sorprès fins i tot a C's perquè semblava el discurs d' algú que sap que ja ho te tot perdut. Girauta portaveu de la formació taronja va declarar que semblava que Rajoy no tingues cap fe en aconseguir el recolzament dels diputats. No va fer cap al·lusió directa al Psoe ni a cap partit mes. Ha passat de puntetes pel tema de la corrupció i només en el tema català hi ha dedicat mes temps conscient que en aquest assumpte pot trobar alguna sintonia amb els socialistes.
L' endemà en els torns de rèplica tots els partits han qualificat el projecte de Rajoy de caducat i esgotat, amb una falta d' ambició i sense ganes de convèncer a ningú. L' argument mes utilitzat per demanar l'abstenció als Psoe, era evitar unes terceres eleccions i que Espanya necessita un govern amb urgència per respondre a les exigències d' Europa. En aquests torn de rèplica han aparegut els "Toros de Guisando", "El dia de la marmota", i fins i tot el "xiclet de McGiver" que es com ha qualificat Pablo Iglesias a Albert Rivera, quan li ha retret que serveix per arreglar-ho tot. La discussió mes forta es la que van mantenir Pablo Iglesias i Albert Rivera que fa gairebé impossible qualsevol alternativa que hagi de comptar amb Podemos i C's. Els nacionalistes d' ERC i PDC van oferir a Sànchez la possibilitat de donar un suport a un govern Psoe+Podemos si els socialistes accepten un referèndum per Catalunya.

              La segona sessió ha estat molt mes curta, amb un Rajoy demanant l' abstenció del Psoe, i si be ha començat amb un to mes fluix que fa 48 hores, ha acabat mentin i enganyant al dir que si no es configura un govern, els pensionistes i funcionaris ho patiran en l' actualització de les seves nòmines. Això es mentida tal i com li ha dit en la rèplica Sànchez que s'ha refermat en el No. La intervenció d' Iglesias ha semblat mes un discurs cap a Pedro Sànchez per tal de que aquest intenti formar govern de progrés amb ells i altre formacions. Rivera s'ha mostrat desabut per no haver aconseguit tirar endavant el seu pacte i desbloquejar així la formació d'un govern. La intervenció "estrella"de la nit ha estat la de Gabriel Rufiàn que ha posat sobre la taula una tanda de preguntes destinades a Rajoy i Sànchez. Finalment ha convidat a Podemos a sumar-se a la construcció de la República Catalana.

               Rajoy ha perdut la investidura perquè en aquesta segona votació no ha aconseguit cap mes suport que els de C's i Coalició Canaria, la qual cosa tampoc de gran mèrit perquè aquests dos partits pel que sembla, tenen molta facilitat en canviar d'aliats. Ara veurem si després de les eleccions basques i gallegues es donen les condicions necessàries per revertir la situació que eviti anar a noves eleccions.



                                                                                                         Ànec  Lluc