dimecres, 28 de setembre del 2016

Trencadissa al Psoe......

                                                                       
   


             Feia setmanes que al si del Psoe hi havia mala maror. De fet es pot dir que Pedro Sànchez mai ha comptat amb el nucli dur de partit. Els anomenats "Barons" i la vella guàrdia, es a dir els Fdez. Vara, Susanna Díaz, Felipe Gonzàlez, Alfonso Guerra o Zapatero, pressionaven Pedro Sànchez amb la tesis de que el Psoe havia d' abstenir-se a la investidura de Rajoy i permetre que el PP com a guanyador de les eleccions del 26 J formés un nou govern, amb ajuts puntuals o de govern de C's o altres partits amb qui pugui arribar a acords. Ja després de les eleccions del 20 D els dirigents del Psoe van vetar qualsevol negociació per fer govern amb Podemos i Sànchez va haver de signar un pacte amb C's que el deixaven amb 130 escons, molt lluny d' una majoria suficient per ser president. Ja aleshores Pedro Sànchez va fer una consulta a les bases per tal de conèixer si donaven el vist i plau a l' acord amb C's. Ara després de la garrotada soferta pels socialistes a les eleccions gallegues i basques, on el Psoe segueix a la baixa i quan tothom esperava la seva dimissió Pedro Sànchez ha manifestat la seva intenció de proposar primàries el 23 d' octubre a les que pensa presentar-se i que siguin les bases qui decideixin si ha de seguir al capdavant dels socialistes o no. Aquesta proposta l' ha fet a la comissió permanent de l' executiva federal que també ha acordat fer el 39 congrés federal els dies 1,2 i 3 de desembre.

                De tota manera però ha de ser el Comitè Federal que es farà el proper dissabte qui decideixi si finalment es celebren les primàries i el 39 Congrés tal i com ha demanat Pedro Sànchez.
Sànchez es va mostrar dolgut que des de dintre del partit li hagin posat la traveta, obligant-lo gairebé a facilitar a Rajoy que segueixi governant. S' ha reafirmat en que es presentarà a la reelecció defensant el NO a Rajoy i amb un projecte fort, unit i d' esquerres. Ha dit que qui es presenti defensant l' abstenció haurà d' explicar el seu projecte i el perquè s'ha de facilitar que torni a governar un partit com el PP carregat de corrupció. No ha aclarit si intentarà fer un govern alternatiu i tot i que te la intenció de parlar amb altres partits per fer un govern alternatiu, amb el calendari a la ma i si finalment es fan primàries, no quedaria temps per fer un govern, i per tant aniríem a terceres eleccions.

                  Alguns dirigents del partit s'han mostrat sorpresos per aquesta reacció de Pedro Sànchez i alguns han apuntat que enlloc de parlar de Congressos i primàries s'hauria de parlar d' assumir responsabilitats. Susanna Díaz ha qualificat els resultats del 25 S de fracàs absolut i ha demanat un canvi de rumb i fer autocrítica. Sis dels set presidents autonòmics que pertanyen al Psoe s' han mostrat contraris a la proposta de Sànchez. Carme Chacón ha manifestat que es fa necessària una profunda reflexió perquè es evident que cada vegada la derrota es mes dura i no es pot seguir anant cap avall. Sis dels set presidents autonòmics que te ara mateix el Psoe han començat a assenyalar la dimissió de Sànchez com a única sortida de la situació en que es troba el Psoe.
Només Miquel Iceta va defensar aferrissadament Pedro Sànchez dissabte passat a la festa de la rosa quan encara no s' havien celebrat les eleccions gallegues i basques. De tota manera aquest dilluns, un cop es coneixia ja la patacada socialista, Iceta va assenyalar el soroll intern de les ultimes setmanes com una de les causes de la davallada. Cesar Luena, secretari d' organització del Psoe també es de la mateixa opinió i ha manifestat que la campanya es va fer en condicions molt difícils.

               Cal recordar que el Psoe va signar un document al abril en el qual els socialistes es comprometien a no convocar el 39 Congrés Federal per escollir un nou líder fins que la governabilitat d' Espanya estes acabada. Pedro Sànchez vol que dissabte el comitè federal  aixequi aquesta suspensió, però alguns membres han dit que hi votaran en contra.
Queda clar que Pedro Sànchez ha llençat un repte als barons del partit i enlloc de marxar cap a casa presentarà batalla. A la SER ha dit que si dissabte es rebutjada la seva proposta de primàries, tampoc pensa dimitir tot i que es mostra confiat en que s'aprovarà.


                                                                                                          Ànec  Lluc